Изкуственият интелект (ИИ) би могъл да окаже по-голямо финансово въздействие

...
Изкуственият интелект (ИИ) би могъл да окаже по-голямо финансово въздействие
Коментари Харесай

„Голдман Сакс“: Изкуственият интелект ще повлияе на финансите повече от всеки друг технологичен възход досега

Изкуственият разсъдък (ИИ) би могъл да окаже по-голямо финансово влияние върху американската, китайската и международната стопанска система, в сравнение с откриването на електричеството и изобретяването на персоналните компютри, считат икономистите на една от най-старите капиталови банки в света „ Голдман Сакс “.

В собствен отчет от 1 август специалистите на компанията Джоузеф Бригс и Девеш Коднани предвиждат, че ИИ може да притегли до 200 милиарда $ световни вложения до 2025 година, като половината от тях ще бъдат в Съединените щати, повишавайки доста брутния вътрешен артикул (БВП). Докато предходните софтуерни взривове, свързани с откриването на електричеството и изобретяването на персоналните компютри, са отбелязали растеж на Брутният вътрешен продукт с 2%, икономистите на „ Голдман Сакс “ пресмятат, че изкуственият разсъдък има капацитета да увеличи този индикатор с до 4% в Съединени американски щати и до към 2,5% в други страни, които към този момент са почнали да влагат съществено в революционната технология.

Бригс и Коднани приписват огромна част от упования позитивен резултат върху стопанската система и финансовия бранш на бързия прогрес, реализиран в генеративните модели на изкуствен интелект. Най-забележителните образци са чатботът ChatGPT на OpenAI, софтуерът за основаване на изображения Midjourney и инструментът за конвертиране на текст в диалект Eleven Labs:

„ Генеративният ИИ има голям стопански капацитет и може да увеличи световната продуктивност на труда с повече от 1 процентен пункт годишно през първото десетилетие след необятното му нахлуване в индустрията, бизнеса и всекидневието. “

Но тези изгоди от технологията идват с цена, която фирмите ще би трябвало да са подготвени да платят, а точно да стартират да влагат все по-сериозно в нея и то допустимо най-скоро:

„ За да се случи широкомащабна промяна, предприятията ще би трябвало да създадат обилни първични вложения в веществен, дигитален и човешки капитал, с цел да придобият и внедрят тези нови технологии в работата си и да трансформират своите бизнес процеси. “, се споделя още в отчета.

Експертите на „ Голдман Сакс “ също по този начин означават броя на организациите, които са декларирали желанието си или към този момент са интегрирали системи, основани на изкуствен интелект, като 16% от фирмите от показателя Russell 3000 загатват технологията във финансовите си доклади. Като се има поради, че тази цифра е повишена доста по отношение на единия %, регистриран през 2016 година, от банката считат, че това слага Съединени американски щати на напред във времето, когато става въпрос за нововъведения в ИИ:

„ В момента Съединени американски щати са позиционирани като пазарен водач що се отнася до изкуствения разсъдък и е прекомерно евентуално американските компании да съумеят да усвоят и интегрират технологията по-скоро по отношение на главните си съперници от Китай, Индия или Япония. “

Икономистите прибавят, че въпреки продължителността на капиталовия цикъл в ИИ-сектора да е мъчно да се планува, актуалните бизнес изследвания демонстрират, че технологията ще стартира да оказва най-значително влияние върху финансовите пазари след 2025 година

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР