Сам Алтман се застъпваше за въвеждането на безусловен базов доход

...
Сам Алтман се застъпваше за въвеждането на безусловен базов доход
Коментари Харесай

Изненадваща идея: Сам Алтман предложи нов вариант на Безусловния Базов Доход – на всеки да се даде частица от GPT

Сам Алтман се застъпваше за въвеждането на категоричен базов приход (ББД) доста преди компанията му OpenAI да сътвори сполучлив езиков модел с изкуствен интелект. Оказва се, че с появяването на GPT той не е не запомнил по-ранните си фантазии за еднакъв приход за всички. Нещо повече, той ги е съчетал по автентичен метод с визия за бъдещето на огромните езикови модели, които биха могли да се трансфорат във финансов инструмент за ББД, учреден на продуктивността на AI системите.

Когато роботите и изкуственият разсъдък лишават цялата работа на хората, те ще основат такова обилие, че ще има задоволително за всички. Всички жители, без значение от качествата си, ще получават прехрана, която ще им разреши най-малко да не гладуват и да са облечени. През последните години на няколко пъти бяха провеждани опити с заплащания на ББД, които като цяло имаха позитивни резултати: получателите харчеха заплащанията си не за алкохол и джунджурии, а за обучение, медикаменти и погашение на предходни задължения.

В подкаста All-In Сам Алтман уголемява тази концепция до „ Базово Основно Изчисление„, оповестява BI.

„ Всеки получава част от изчислителната мощност на GPT-7 “, споделя той. – Тя може да се употребява по предопределение, да се препродава, да се подарява за проучвания на рака “.

Очаква се ИИ като цяло, и в частност огромните езикови модели (LLM), да станат толкоз ефикасни и толкоз навлезли в живота ни, че притежаването на част от ИИ ще се трансформира в по-ценен запас от парите.

„ Това е все едно да притежавате част от продуктивността “,.

обясни Алтман.

Как тъкмо ще работи системата за „ универсални базови калкулации “, той не изясни.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР