NVIDIA обяви, че нейната платформа CUDA-Q ще се използва в

...
NVIDIA обяви, че нейната платформа CUDA-Q ще се използва в
Коментари Харесай

NVIDIA представи хибридни квантови системи на базата на платформата CUDA-Q

NVIDIA разгласи, че нейната платформа CUDA-Q ще се употребява в суперкомпютърни центрове по целия свят. Това ще помогне за ускорение на проучванията в региона на квантовите калкулации, което в бъдеще ще разреши решаването на най-сложните научни проблеми.

Технологията CUDA-Q е проектирана да интегрира CPU, GPU и квантовите процесори (QPU) и да създава приложения за тях. Това прави допустимо осъществяването на комплицирани симулации на квантови вериги. Организации в Германия, Япония и Полша оповестиха желанието си да употребяват CUDA-Q като част от своите HPC-системи.

По-специално, Jülich Supercomputing Center в Германия (JSC) има намерение да употребява квантово решение, създадено от IQM Quantum Computers, като допълнение към Jupiter — първият европейски суперкомпютър в екзафлопна класа. Този комплекс ще бъде конфигуриран в изследователския център Jülich (FZJ). Суперкомпютърът Jupiter ще получи почти 24 хиляди хибридни суперчипа NVIDIA GH200 Grace Hopper.

Друга хибридна система, комбинираща класическите и квантови технологии, ще бъде комплексът ABCI-Q, който ще бъде ситуиран в суперкомпютърния център ABCI (AI Bridging Cloud Infrastructure) на Националния институт за напреднали индустриални науки и технологии на Япония (AIST). Суперкомпютърът ще включва QPU, създадени от QuEra, както и повече от 2000 ускорителя NVIDIA H100. ABCI-Q ще бъде пуснат в употреба при започване на 2025 година Предвижда се системата да се употребява при осъществяване на проучвания в региона на ИИ, енергетиката, биологията и други

В същото време Poznan Supercomputing and Networking Center (PSNC) в Полша закупи две квантови изчислителни системи от английската компания ORCA Computing. Те са интегрирани в съществуващата HPC инфраструктура на PSNC, която, наред с други неща, употребява продуктите NVIDIA Hopper. Базираните на QPU възли ще оказват помощ за решаването на проблеми в региона на химията, биологията и машинното образование.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР