„Изкоп за 500 000 лева вместо модерен басейн за 13

...
„Изкоп за 500 000 лева вместо модерен басейн за 13
Коментари Харесай

Съдбата на един от най-големите плувни басейни у нас

„ Изкоп за 500 000 лв. вместо съвременен басейн за 13 млн. лв. в Пловдив”, този материал пусна TrafficNews през месец март, когато се питахме по кое време ще бъде рестартирано строителство на ПК „ Младост”. Вече втора година грандиозният план за най-модерния плувен комплекс в цяла България стои замразен заради липса на финансиране. Към днешна дата обаче изниква различен голям проблем, който на процедура може да зачеркне цялото строителство и социална поръчка.

За 50-метров олимпийски басейн има заделени 500 000 лв. в бюджета, а даже да се откри остатъка, то най-вероятно компанията реализатор няма да желае да го построи, прецизира Trafficnews. Причината е повишаването на желязото с 30% на международните пазари.

Проектът за басейна включва големи железни структури, които са по-голямата част от цената на строително-монтажните действия. Цените, по които пловдивското поделение на „ Главболгарстрой” подписа контракт са от 2016-а. Пет години по-късно построяването на басейна сигурно ще коства доста по-скъпо, в сравнение с декларираните пари тогава. Повече от ясно е, че 13 млн. лв. няма да стигнат.

Какво следва оттук насетне?
Все още в Община Пловдив няма постъпило искане или съобщение от „ ГБС – Пловдив” по отношение на подписания контракт. Макар да се заприказва, че от компанията може да изискат анекс към контракта, с който да се провиснал повече средства за басейна, това най-вероятно не може да се случи.

Причината е, че откакто има контракт по Закон за обществените поръчки цената може да се индексира до 50%. Възможностите за това обаче са при няколко условия, като непредвидени разноски или други изключителни обстановки. Увеличение на цените на суровините и материалите не попада в тази догадка.

С други думи разновидността е или да се откри малка врата да се подписа в допълнение съглашение, или да се приключи договорът по поръчката. Това може да се случи с предупреждение от компанията реализатор, която да се стимулира, че не може да извършите дейностите с плануванаъа сума.

Ако това се случи, то ще би трябвало да се направи нова социална поръчка, което ще отсрочи още повече строителството. На процедура Община Пловдив е изправена пред обстановка, че даже и да немери пари за басейна, то изобщо не е ясно, че компанията ще бъде съгласна да го извърши. В този смисъл вероятността скоро Пловдив да има съвременен плувен комплекс скоро наподобява все по-илюзорна.
Хронологията на дейностите по ПК „ Младост”.
През лятото на 2019 година „ ГБС – Пловдив” бе определена за реализацията на огромния план, който е на арх. Тодор Абаджиев. Първата копка бе от някогашния кмет Иван Тотев няколко дни преди локалния избор през октомври 2019 година.

Сумата, която трябват за всички действия бе 12,8 млн. лв., а в бюджета имаше 1 млн. лв.. След това 500 000 лв. от сумата отиде за превозвачите от градския превоз, а на компанията бяха дадени излишък от половин милион за старт на дейностите.

Пловдивското поделение на „ Главболгарстрой” стартира дейностите, като направи ров в двора и наливането на бетон – и до момента това са единствените действия по плана, които се виждат.

През май 2020 година кметът Здравко Димитров подписа съглашение с компанията реализатор за заледяване на дейностите, до момента в който не се откри финансиране. Градоначалникът включи плана дружно с още няколко инфраструктурни обекта за заем от фонд „ ФЛАГ” и Европейска инвестиционна банка, само че по думите му от банката са отказали да финансират този план.
Проектът
Дейностите са за 12,8 млн. лв. включва открит 50-метров плувен басейн с олимпийски размери и естрада за към 1100 седящи места, който би трябвало да се построи на мястото на остарелия – до диспансера и закрития басейн „ Младост “. Басейнът би трябвало да бъде единствен у нас, който ще дава отговор на всички условия на Международната федерация по плуване.

Друга наложителна екстра е гъвкавото систематизиране на дължината – посредством специфичен мост, който се движи електронно в самото корито и може да загражда басейна до 25 метра – за детски надпревари. Също по този начин оборудването би трябвало да бъде снабдено с обезмъгляваща апаратура, с каквато не разполага нито един басейн в България.

Срокът, за който трябваше компанията реализатор да завърши дейностите бе 730 дни, само че той спря да тече след подписването на съглашението.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР