Изключително рядка и сложна операция спаси живота на 60-годишна жена

...
Изключително рядка и сложна операция спаси живота на 60-годишна жена
Коментари Харесай

Рядка и сложна операция спаси жена

Изключително рядка и комплицирана интервенция избави живота на 60-годишна жена в София. Интервенцията е осъществена под управлението на доктор Нурфет Алиоски - шеф на Отделение по ендоваскуларна неврохирургия в „ Св. Анна “ София, оповестиха от лечебното заведение, представени от Народоосвободителна въстаническа армия.

Пациентката постъпила в болничното заведение в петък  по неотложност с левостранна хемипареза по-тежка за ръката и частична сензомоторна афазия. След направените проучвания става  ясно че става въпрос за една гигантска аневризма - над 2 сантиметра, в кавернозен сегмент.

Невролози, неврохирузи и рентгенови експерти вземат решение, че би трябвало да се сложи стент, който да отклонява потока.

Чрез специфични катетри, през крайници се стига до сънната артерия, след което със характерни микрокатетри се слага стент. Наложи се обаче и слагането на още един стенд, вътре в самия стент, с цел да се укрепи съда.

„ Това е първата сходна интервенция, при която се наложи да бъда подложен втори стенд, вътре във към този момент подложен стент. Включително и сътрудниците по света рядко прибягват до подобен вид интервенции, само че когато се постанова те би трябвало да се създадат ”, изясни доктор Алиоски.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР