„Изказвам съболезнования на близките на загиналите при наводненията в Бургас.

...
„Изказвам съболезнования на близките на загиналите при наводненията в Бургас.
Коментари Харесай

Стойнев: Правителството трябва да отговори - какво прави за скандалната безстопанственост на язовирите

„ Изказвам съболезнования на околните на починалите при наводненията в Бургас ". Това съобщи пред Българска национална телевизия зам.-председателят на ПГ на „ Българска социалистическа партия за България " Драгомир Стойнев.

Той акцентира, че когато има такива събития, е хубаво да има успокоение и да се оставят органите да свършат своята работа, само че би трябвало да се задават и значимите въпроси за тези язовири - какво e свършило държавното управление за тази скандална занемареност.

„ Още след наводнението в Мизия през 2004 година, трябваше да се сформира проект за общински, частни дребни язовири, които никой не ги управлява ", сподели още той.

По думите му за огромните язовири, които са стратегически обекти за националната си сигурност, се грижи държавното дружество „ Язовири и каскади " и там няма проблеми. Според него обаче, за дребните, част от които са дадени на концесия, няма надзор и се случват такива нещастия.

„ Държавата би трябвало да направи най-малко проект и да следи за изпълняването му. Въпреки уверенията на държавното управление, досега нищо не е направено ", безапелационен бе той.

Стойнев изясни, че е получил информация, че единствено в област Бургас за последните 3 години са дадени в допълнение 2,3 млн. лева за попречване, преодоляване и превъзмогване на последствия от бедствия. Той изясни, че с постановления на Министерски съвет за тези 3 години са отпуснати: 617 хиляди лева за целево финансиране на план за създаване на отводнителни колектори за отклоняване на дъждовна вода на две улици в гр. Бургас; 650 хиляди лева за създаване на отводнителни канали за попречване на наводненията в квартал „ Долно езерово " ; 1 млн. лева за промяна на речното корито на река Отманлийска.

„ Дано тези средства са изхарчени дейно, а не са отклонени, и след година- две години, отново да вършим корекции на речни корита и да ремонтираме канализационни и отводнителни системи. Това е огромният спор за метода, по който се харчат средствата от държавния бюджет и така наречен „ държавни разноски ", съобщи Драгомир Стойнев.



Той приказва и по тематиката за различния бюджет, който Българска социалистическа партия изготвя.

„ Бюджетът, който предлагаме не е състезание на числа с ръководещите и кой какъв брой ще налее в дадена система, която е пробита ".

Социалистът изясни, че левицата желае тази система да бъде изменена тъй че: " да имаме хора, които да остават в България - квалифицирани и образовани, които да получават почтено заплащане; опазване на здравето, което да не оставя хората да умират в колите за спешна помощ ". Стойнев акцентира, че имаме сериозен проблем с неравенствата и приходите - има 2,9 млн. български служащи, чието обезпечаване е към 700 лева и почти 10 хиляди, които взимат над 25 хиляди лева

„ С прогресивния налог, който предлагаме, понижаваме налозите на всички хора, които получават заплата до 2 600 лева ", изясни той.

По думите му има метод тези пари да бъдат обезщетени за бюджета - тези с приходи над 10 хиляди лева ще заплащат 20% налози върху приходите. Като втора такава мярка той уточни смяна на модела на правене на бюджет. Според него ГЕРБ всяка година изкуствено понижава Брутният вътрешен продукт и когато пристигна април месец, и би трябвало да се актуализира 3-годишната бюджетна прогноза, внезапно се оказва, че Брутният вътрешен продукт е по-голям, има повече доходи и стартира да се приказва за остатъци. Зам.-председателят на ПГ на левицата обаче акцентира, че те не се разпределят от българския парламент, а от Министерски съвет.

„ Ние желаеме да се види действителната картина, че Брутният вътрешен продукт е недооценен с 1,1 милиарда лева и близо 1,6 милиарда лева са скритите доходи. 6% са приходите от акцизи към Брутният вътрешен продукт за 2008г., а в този момент 4,9%, а от Данък добавена стойност са над 10% през 2008г., а в този момент - 9,2% ", изясни той.

По думите му няма битка с контрабандата и Министерство на финансите преднамерено не желае да събере тези доходи, а те действително могат да бъдат събрани. Не усилваме недостига, а желаеме тези средства да бъдат събрани. Когато остават повече пари у хората, ще се увеличи потреблението и това ще задвижи и стопанската система ", сподели още той.

Драгомир Стойнев съобщи, че най-ключово е образованието и от него потегля всичко.

„ Затова от Българска социалистическа партия предлагаме там, където страната има потребност от съответни специалности, които са основни за развиването на стопанската система, те да бъдат напълно държавна поръчка - геодезисти, инженери ", изясни той и добави, че на година става въпрос за 7-8 хиляди бройки, които ще костват не повече от 6 млн. лева на държавния бюджет.

Стойнев попита, в случай че се вършат единствено сметки в коя система ще се налее повече, това ще помогне ли да няма таван на направленията при персоналните лекари, медикаментите ще поевтинеят ли, или няма да се връщат пациенти и да се препращат към други лечебни заведения, тъй като другояче биха довели до свръх разноски. „ Не е обикновено в огромни общини като Враца, Ловеч, Поморие, Димитровград хората да нямат достъп до качествено опазване на здравето. „ Искаме промяна на модела на обучение като се отстрани правилото " парите следват ученика " ; опазването на здравето, където лечебните заведения да не са търговски сдружения. Искаме спор в обществото, тъй като в този момент е моментът когато се дебатират политики ", безапелационен бе той.

Драгомир Стойнев акцентира, че Българска социалистическа партия е почнала смяната от себе си със промяната на метода на избиране на ръководителя и с въвеждането на мандат за народните представители. Според него няма да има конфликт на Конгреса, тъй като тези 7-8 индивида, които стачкуват нямат проблем с политиките на Българска социалистическа партия, а имат персонални проблеми. По думите му един е неудовлетворен, че към този момент не е народен представител, различен - че не е зам.-председател на партията, трети- че е заменен като ръководител на партията.

„ Когато желаеме смяна, всички би трябвало да участване в нея. Затова желаеме прям диалог на този Конгрес, с цел да обсъдим третия стадий от смяната след тази в партията - алтернативата, която предлагаме за смяна България ", заключи Драгомир Стойнев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР