Изграждането на фабрика за литиево-йонни батерии в Германия - най-големият

...
Изграждането на фабрика за литиево-йонни батерии в Германия - най-големият
Коментари Харесай

Многомилионни субсидии на САЩ хвърлят сянка върху индустрията на Германия

Изграждането на фабрика за литиево-йонни акумулатори в Германия - най-големият производител на коли в Европа - изглеждаше безпроблемно за Northvolt. Но нов закон на Съединени американски щати, предлагащ солидни дотации на локалните производители на екологични технологии, накара компанията да се замисли дали изборът й е бил задоволително добър, написа Reuters.

Главният изпълнителен шеф Питър Карлсон сподели, че според Закона за понижаване на инфлацията (IRA), основаната в Швеция Northvolt може да получи до 800 милиона евро държавна помощ в Съединени американски щати за построяването на фабрика за произвеждане на акумулатори, употребявани в електрически транспортни средства.

Това е почти четири пъти повече от това, което немското държавно управление предлага, сподели той, а и цената на електрическата енергия е по-ниска в Съединени американски щати. В резултат на това компанията обмисля отсрочване на проектите си за създаване на фабриката в Хайде, Северна Германия.

Сега идва миг, в който може да дадем приоритет на експанзията в Съединени американски щати пред Европа “, сподели Карлсон.

Други ръководители на компании повториха това мнение през последните седмици, като прибавиха, че това са първите признаци, че новият закон на Съединени американски щати стартира да притегля вложения в зелени технологии.

Законът вкарва данъчни заеми, свързани с вложения в зелени технологии, плюс данъчни облекчения за потребителите, които купуват електрическо транспортно средство или различен зелен артикул, създаден в Северна Америка.

Германските автомобилни производители и снабдители, за които Съединените щати са главен експортен пазар, са измежду най-големите му жертви. Проучване от октомври на Германската търговско-промишлена камара (DIHK) сподели, че 39% от фирмите желаят да усилят вложенията в Съединените щати спрямо 32% за Европа. А комерсиалният шеф на DIHK Фолкер Трейер сподели пред медията, че американско-германските търговски камари са забелязали увеличени немски вложения в Съединените щати, изключително в автомобилния бранш.

Ако не създадем нещо, доста ще се реалокират в Съединените щати “, сподели основният изпълнителен шеф на Siemens Energy Кристиан Брух. „ Рискът от миграция е налице. “

Германският министър на стопанската система Роберт Хабек, от партията на Зелените, сподели пред вестник Handelsblatt, че има заплаха „ идната вълна от софтуерни нововъведения да не се организира в Европа “ – нововъведения, които са основни за подкрепяне на Европа да излезе от енергийната рецесия.

Работните места във фабриките също може да намалеят внезапно и даже да „ изчезнат от Германия и Европа “, сподели водачът на ръководещите социалдемократи (SPD) Ларс Клингбайл.
Борба за изключения
Миналата седмица Хабек и френският му сътрудник Бруно Льо Мер приканиха за мощен европейски отговор против американския закон, който съгласно тях нарушава разпоредбите на Световната комерсиална организация. Нито една страна към момента не е почнала публично правно оборване против IRA с комерсиалната организация, макар че и Китай, и Русия показаха угриженост по отношение на дотациите по време на срещата на СТО на 25 октомври.

Европа и Съединените щати, които имат за цел да проектират обединен фронт пред лицето на войната на Русия против Украйна, договарят за възможна анулация на части от закона или за търсене на изключения за европейските компании по модел на тези за Мексико и Канада.

Френският президент Еманюел Макрон ще се опита по време на посещаване в Съединените щати тази седмица да убеди Вашингтон, че не е в негов интерес да отслабва европейските компании, до момента в който западните съдружници са изправени пред интензивна конкуренция от Китай.

Американските автомобилни профсъюзи също споделят, че би трябвало да се прави разлика сред колите, създадени в Китай, и тези, създадени в Германия с нашите тарифни условия “, сподели Клингбейл след пътешестване до Съединените щати.

Очаква се въпросът да бъде прегледан на среща на ЕС-САЩ. Съвет по търговия и технологии на 5 декември.
Деиндустриализация
В Германия нарастват рецензиите към европейското блаженство и апелите за въвеждане на ограничения за повишение на конкурентоспособността. „ По-бързи решения (по проекти), дотации... друга финансова поддръжка за фирмите “ са някои вероятни решения, сподели Хабек. Европа разполага със лични огромни дотации за вложения в зелени технологии, сподели той, само че казусът е в тяхното навременно активизиране и приемане на нужните позволения от локалните и националните управляващи.

Това е една от аргументите CMBlu Energy, немска компания, която е създала акумулатори за зелена сила, които не изискват специфични минерали, да реши да построи първата си фабрика в Съединените щати, сподели основният изпълнителен шеф Петер Гайгле пред немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Така или другояче ще би трябвало да променим индустриалната си политика, защото страдаме от липса на време “, сподели Хабек. „ Не можем да си позволим строителството на една атомна централа да продължи 12 години. “

Главният изпълнителен шеф на марката Volkswagen Томас Шефер упрекна Европейския съюз в понеделник, че „ се придържа към остарели и бюрократични правила за държавна помощ, които предизвикват районите, вместо да резервират и трансформират цели индустриални области. “

Европейски Съюз незабавно се нуждае от нови принадлежности за попречване на подлата деиндустриализация. Нямаме време за губене “, сподели Шефер.

Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни. За вести, свързани с екологично, обществено и корпоративно ръководство (ESG), посетете профилирания уебсайт ESGnews.bg.
 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетиндържавни дотации икономическа политика на Съединени американски щати зелени вложения цех в Германия Германия ПоследниНай-четениИндустрии 28 Многомилионни дотации на Съединени американски щати хвърлят сянка върху промишлеността на Германия 308 Rolls-Royce сполучливо тества водороден мотор Инфраструктура 248 Европейските вложения в жп и пътната мрежа са значими за България Накратко 648 Вечерни вести: Газът в България нараства с към 19%; Радев смъмри депутатите Политика 6034 Катар заплаши да изтегли вложенията си от Лондон Накратко 5996 Новините от седмицата: „ Лукойл “ с ултиматум; Ново предписание за пенсиите; Още 8 F-16 за $1.3 милиарда Бюджет и финанси 4448 „ Нулев Коронавирус “: Китай към този момент се трансформира в риск за световната стопанска система Бюджет и финанси 3836 Няколко стопански системи, които процъфтяват поради войната в Украйна Всички новини18:58 Накратко 28 Вечерни вести: Газът в България нараства с към 19%; Радев смъмри депутатитеОще от ИндустрииВиж всичкиРусия става все по-зависима от Китай и Индия и те се възползват от товаВойната за чипове сред Съединени американски щати и Китай се придвижва в Европа
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР