Издигаме добросъседството със Северна Македония на пиедестал. Това заяви премиерът

...
Издигаме добросъседството със Северна Македония на пиедестал. Това заяви премиерът
Коментари Харесай

Кирил Петков за Северна Македония: Издигаме добросъседството на пиедестал

Издигаме добросъседството със Северна Македония на фундамент. Това съобщи министър председателят Кирил Петков.

Той приказва пред публицисти след взаимното съвещание на държавните управления на Република България и Република Северна Македония се организира в резиденция " Бояна ".

Преди това беше извършен диалог на четири очи сред министър председателите Кирил Петков и Димитър Ковачевски.

Днес откриваме сесията на взаимното съвещание сред държавните управления на Р България и РСМ. Отношенията ни преди нашата среща в РСМ бяха в ниска точка, само че това, което реализираме към този момент единствено за втора седмица взаимна работа - аз съм доста окуражен, съобщи министър председателят Петков, представен от Българска национална телевизия.

Това, че вие дойдохте с толкоз доста министри по всички сфери, в които искахме да работим дружно с нашите министри,
оказва пътят по какъв начин тези връзки ще се случват - на база на същинска работа,
същински срещи с очакване на същински резултати, обърна се към Ковачевски българският министър председател.

Най-важното за политиката е да реализира положително за двата народа - да се работи дружно, да имаме отворена стопанска система, обвързвана инфраструктура, да имаме общ календар, да работим за европейската интеграция и да следим тематиките като историята, човешките права, нещата които са значими, добави Петков.

Дори нощес на нашата вечеря видях, че някои министри вместо да довършат вечерята си към този момент работят по някои ограничения, които би трябвало да създадат, добави министър председателят.

След срещата бяха подписани три документа - меморандум за съдействие сред министерствата на земеделията на двете страни, меморандум за съгласие за развиването на железопътната връзка сред България и Северна Македония, и меморандум сред изпълнителната организация за поощряване на дребните и междинни предприятия у нас и организацията за поощряване на промишлеността в Северна Македония.

Искам да поздравя министрите и гостите от Северна Македония, както и министрите на България за доста добре свършената работа. Когато още на първата среща
имаме подписани три меморандума по три доста значими въпроси, това е образец за новия метод,
който даваме с нова сила и нови резултати, разяснява Петков. Ще има общ секретарият сред другите групи и доста къси периоди за осъществяване. Първата среща следва единствено след седмица и това щяло да бъде равнището на динамичност, означи Петков.

Три срещи ще има и комисията за историята в идващите четири месеца, изясни Петков.

Тези меморандуми имат един главен краен резултат - икономическото развиване на целия район, което жителите на двете страни ще усетят с измерими усъвършенствания на стандарта на живот. Ето за какво добросъседството ще бъде поставено на фундамент. Имаме доста време да наваксаме, само че с този порив и сила, се надявам, че това време ще бъде наваксано бързо, сподели Петков.

Искам да благодаря за гостоприемството. Както сподели министър председателят Петков, аз съм удовлетворен от днешните срещи. Много значимо е, че министрите работиха в групи за съответни хрумвания.
Групата в икономическата област - за енергетика, земеделие и туризъм, към този момент има проект на действие
за идващите месеци. Същото се отнася за групата за просвета и обучение, където също имаме проект, за съдействието сред университети и други Добре е, че има проект всяка седмица да се срещат секторните специалисти, само че още по-важно е, че ще бъдат включени всички и от компании до просветителни институции да видят изгодите от съдействието сред двете страни, разяснява Ковачевски. Той акцентира, че ще се забърза и работата на историческата комисия.

В историческата комисия няма да вършим кадрови промени. Много се зарадвах, че когато комисията е начело, разговорът е за реализиране на общи резултати, сподели и Кирил Петков.

Срещата, която имахме в Скопие преди 7 дни, открихме нов развой на разговор и работа сред двете държавни управления и страни. Както виждате, групите се водят от министрите, което демонстрира политическата воля да вървим напред, само че ще бъдат включени и хората от бизнеса и институциите. Двете страни могат да създадат процеса по-добър за жителите. Критерий за триумф е, в случай че успеем да реализираме контракт и в бъдеще време да имаме междуправителствена конференция с Европейския съюз, това е динамичността, аз бих оставил да текат процесите и да вървим напред, сподели още Ковачевски.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР