Изд. Enthusiast Цена: 40 лв. Книгата Приносът. Евреите за България

...
Изд. Enthusiast Цена: 40 лв. Книгата Приносът. Евреите за България
Коментари Харесай

Книга | Приносът. Евреите за България на Леа Коен

Изд. Enthusiast Цена: 40 лева
Книгата " Приносът. Евреите за България " е под формата на хубав документален албум с фотографии - някои редки, други познати. Дизайнерката Яна Аргирополус се оправя с сложната задача да трансформира купчините остарели фотоси в красиви изображения.

Но цената е най-много в наличието. Като писателка, посланик с опит и изследователка Леа Коен е направила съществено изследване и асортимент, с цел да успее да обхване приноса на евреите през всичките епохи на съществуването на България.

Книгата стартира с хилядолетната история на евреите на Балканите, подкрепена от документи, минава през полковниците от еврейски генезис, които са се били за България през Освободителната, Балканските и Първата международна война, и стига до ден сегашен. Четем увлекателни разкази за Дора Габе, Жул Паскин, Валери Петров и доста други - албумът приключва с артиста Самуел Финци. Книгата е разграничена на: политика, щедрост, просвета, литература, публицистика, музика, живопис, спектакъл и кино. Личи си, че Леа Коен е лекар по музика, тъй като публикациите за музикантите - български евреи, изненадват с обстоятелства, които са малко известни. Научаваме повече за Панчо Владигеров, Алексис Вайсенберг, Милчо Левиев, Петър Ступел и други
Реклама
" Изданието излезе от щемпел на 6 октомври. Радостта ми беше къса - на другия ден се случи страшният разгром в Израел, осъществен от " Хамас ", споделя Леа Коен. Тя добавя, че всичко се е трансформирало за няколко дни, тъй като освен Израел, само че и евреите по целия свят попаднаха на прицел. " За мен персонално беше необяснима вълната от антисемитизъм, която заля света. Като че ли евреите в Израел провокираха всички с готовността си да се защищават ", споделя писателката.

Леа Коен работи по " Приносът. Евреите за България " с екип от консултанти в разнообразни области: политика, военно дело, публичен живот, просвета и стопанска система. Използва материали от държавните архиви, както и от доста частни архиви, някои от които се разгласяват за първи път.

А какво подтиква Коен да напише книгата точно в този момент? " През последните години се приказва обстойно за спасението на българските евреи: една светла страница от 1943 година, написана от смели българи: митрополитите Стефан и Кирил, депутатите застанали зад Димитър Пешев, професионалните съюзи на юристи, лекари, писатели, занаятчии ", споделя Коен.

Албумът дава визия за огромната интеграция на българските евреи в обществото, за техния значителен принос, който става причина за тази ответна реакция. " Вярно е, че българи са се притекли в помощ на евреите в сложен за тях миг, само че е значимо да се знае, че и евреите са правели същото за българите и за своето Отечество - България ", добавя авторката.
Реклама
Книгата е номинирана за Награда на Асоциацията на българската книга за издателски план с най-голяма социална значителност.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тамара Вълчева
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР