Избухването на COVID-19 внезапно спря силния икономически растеж в България

...
Избухването на COVID-19 внезапно спря силния икономически растеж в България
Коментари Харесай

ОИСР: България да намали бедността и да подобри бизнес средата 

Избухването на COVID-19 ненадейно спря мощния стопански напредък в България през последните няколко години. Въпреки че държавното управление е подхванало бързи дейности за поддръжка на компаниите и семействата, Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага фискалната поддръжка да продължи и да се засилят обществените вложения и предпочитаните промени.

Засега няма позитивно решение за приемането на България в организацията. В отчета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз за страната ни, разгласен в петък (29 януари), се показва също, че България е "изправена пред предизвикването " да усъвършенства "жизнения стандарт и да се оправи с възходящото неравноправие и непрекъснато високата беднотия. "

Друго основно предизвикателство, пред което е изправена България още преди пандемията, е застаряващото и бързо намаляващото население. Младите хора мигрират в търсене на работа, а това оказва огромното влияние селските региони.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз предлага промени за възстановяване на бизнес средата и възстановяване на образованието и уменията, в това число посредством стратегии за преквалификация, с цел да се помогне на безработните да си намерят нова работа.

"Инвестициите в инфраструктура би трябвало да се съсредоточат върху подобряването на интернет и транспортните връзки и други услуги в селските райони. Жилищната промяна стана по-спешна за поощряване на подвижността и за обезпечаване на задоволително налични жилища в градовете за служащи, които стартират нова работа ", споделят от организацията.

Изтъква се, че намаляването на регулаторните бариери и бюрокрацията , модернизирането на политиката в региона на конкуренцията и подобряването на ръководството на държавните предприятия биха съдействали за стимулиране на бизнеса и стопанската система. Организацията за икономическо сътрудничество и раз регистрира, че близо една трета от договорите за публични поръчки се дават без покана за присъединяване в търг.

На страната ни се предлага възстановяване на рамката за фирмената неплатежоспособност, тъй че да се понижи броят на нежизнеспособните компании, които задържат запаси и банкови заеми.

"Възстановяването би трябвало да се употребява и за ускорение на прехода към стопанска система с по-ниски въглеродни излъчвания, в това число посредством активизиране на средства от Европейски Съюз ", безапелационни са от организацията.

Организацията за икономическо сътрудничество и раз също по този начин приканва България да продължи напъните си за битка с корупцията и проведената престъпност.

"Предприети са значими стъпки за реформиране на правосъдната система, само че са нужни повече старания за подсилване на отчетността, отбрана на правосъдната самостоятелност и определяне на поредна система за социална честност . Трябва също да се направи повече за контролиране на лобизма и отбрана на независимостта на медиите ", се акцентира в резюмето на отчета.

България е една от шестте страни, които са изразили интерес да стартират развой на присъединение към Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Управителният съвет на организацията преглежда тези претенции. е представено изявление на генералния секретар на организацията Анхел Гурия, който споделя, че: "ще бъде направено всичко допустимо, с цел да се реализира консенсус в Съвета на Организацията за икономическо сътрудничество и раз във връзка с участието на страната ни ".

Към момента в Организацията за икономическо сътрудничество и раз членуват 37 страни. Коста Рика е публично поканена да стане 38-ият член на Организацията за икономическо сътрудничество и раз и сега е в развой на присъединение.

Основни изводи в оценката за България:

• В началото на пандемията България бе в добра фискална позиция и вкара пакет за фискална поддръжка по време на изключителната конюнктура.

• Схемата 60:40 за субсидиране на заплатите отбрани работните места и приходите на семействата от резултата на COVID-19.

• Необслужваните заеми понижават, само че остават много над междинните равнища за страните от Организацията за икономическо сътрудничество и раз. Очаква се утежняването на икономическите вероятности да се отрази неподходящо върху качеството на активите, предвид на евентуалното утежняване на финансовото положение на сдруженията и семействата, вследствие на пандемията от COVID-19. Подобряване на бизнес средата и ръководството за по-стабилно възобновяване след COVID-19

• Конкуренцията на продуктовите пазари е слаба, като регулаторните бариери пред конкуренцията са по-високи, в сравнение с в съвсем всички страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

• Повишаването на броя на квалифицираните чиновници е основен приоритет за предприятията. Основното обучение не обезпечава солидна основа за придобиване на умения. Системата за професионално обучение и образование може да бъде рационализирана по по-подходящ метод, с цел да се отговори на търсенето на работна ръка.

• Въпреки забележителните промени в ръководството основните институции за битка с корупцията не образуват съответна взаимна система за битка с корупцията, което води до фрагментирани дейности и лимитирано влияние.

• Съдебната промяна реализира забележителен прогрес, само че отчетността се нуждае от в допълнение подсилване, като независимостта на правосъдната власт би трябвало да бъде предпазена.

• През последните години бяха открити няколко случая на съществуване на персонални ползи в връзките сред бизнеса и политическия хайлайф. Липсва контролиране на лобистките действия, а интернационалните ранглисти свидетелстват за провокации при гарантирането на свободата на медиите.

• Механизмите за сигнализиране за нередности и отбраната са относително едва уредени. Подкрепа за декарбонизация на стопанската система

• Въглищата се употребяват при съвсем половината от производството на сила и са сериозен източник на парникови излъчвания и мощно замърсяване на въздуха. Включването на разноските за околна среда в цените при изкопаемите горива е неравномерно в другите браншове.

• Енергийната успеваемост е по-ниска, спрямо множеството страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз, изключително в бранша на жилищните здания. Насърчаване на приобщаването и подобряването на районното развиване

• Транспортната инфраструктура в районите е едва развита и не се поддържа. Броят на смъртните случаи при пътнотранспортни катастрофи е висок.

• Общините разполагат с лимитирани благоприятни условия и тласъци за съдействие за възстановяване на успеваемостта при даването на услуги.

• Плоският налог върху приходите на физическите лица от 10% без необлагаем най-малко, комбиниран с вноски за обществено обезпечаване, основава висока данъчна тежест за семействата с по-ниски приходи спрямо други страни. Независимо от това, евентуалните изгоди от бъдеща промяна би трябвало да се претеглят по отношение на преимуществата на сегашната данъчна система.

• Разходите за обществени помощи за най-бедните са относително ниски, а делът на помощите за семействата с най-ниски приходи е дребен, което, в комбиниране с лимитирано и неефективно установяване на подоходния аршин, отразява ниската успеваемост от тези разноски.

• Близо 14% от популацията и съвсем половината от ромите са без здравно обезпечаване, а директните заплащания, основно за медицински услуги, са измежду най-високите в Европейския съюз. Болничният потенциал е висок, само че някои райони имат остра потребност от повече общопрактикуващи лекари.

• Ромите са изправени пред висок риск от беднотия и обществено изключване. Координацията на политиките, отдадени на ромите, сред обособените министерства е слаба, като плановете зависят в огромна степен от финансирането от Европейския съюз. Много ромски семейства живеят в противозаконни жилища и локалните управляващи постоянно прибягват до опустошения

Ключовите рекомендации на Организацията за икономическо сътрудничество и раз:

• Удължаване на периода на ограниченията за фискална поддръжка за фамилиите и сдруженията и разширението им при положение на активизиране на пандемията

• Осигуряване на дейно и бързо потребление на наличното финансиране от Европейския съюз в поддръжка на възобновяване.

• След като възобновяване стартира, връщане към уравновесен бюджет посредством увеличение на приходите и възстановяване на успеваемостта на разноските, както и гарантирането на фискална резистентност в по-дългосрочен проект.

• Създаване на спомагателни стратегии за обществени компенсации и претовареност в отбрана на лицата, които не са обхванати от мрежата за обществено обезпечаване, и подкрепяне на хората при преместването им на нови работни места.

• Задълбочаване на поддръжката на ликвидността за сдруженията и семействата посредством финансовия бранш, в случай че това е целесъобразно. Подобряване на бизнес средата и ръководството за по-стабилно възобновяване след COVID-19

• Прилагане на Правилника на Закона за обществените предприятия от 2019 година от способените обществени институции, в това число общинските органи

• Увеличаване на случаите на разкрити злоупотреби и наложените наказания от страна на органа за защита на конкуренцията за картели и сдружения, които злоупотребяват с монополно/пазарно господстващо състояние.

• Осигуряване на повсеместен достъп за четиригодишните деца до обучение в ранна детска възраст.

• Увеличаване на броя образования на учители в междинните учебни заведения за преподаване на възпитаници със специфични потребности.

• Задълбочаване на ролята на образованието на работното място при даване на професионално обучение и образование.

• Повече вложения в обсега и качеството на политиките за интензивно присъединяване на пазара на труда.

• Предоставяне на институциите за битка с корупцията на нужните отговорности, координационни механизми и запаси за осъществяване на ролята им.

• Въвеждане на ефикасен и транспарантен механизъм за отчетност на основния прокурор в сходство с интернационалните стандарти.

• Укрепване на независимостта на правосъдната власт, по отношение на изпитателния период при назначението на съдии и състава на Висшия правосъден съвет.

• Въвеждане на устав за лобирането, в това число кодекс за държание, регулиращ връзките на лобистите с народните представители.

• Защита на независимостта на медиите, с цел да се подсигурява честността на обществените процеси на взимане на решения.

• Прилагане на Директивата на Европейски Съюз за лицата, сигнализиращи за нередности, и пускане на акция за усъвършенствано приемане на подаването на сигнали за нередности от страна на длъжностните лица и на обществото. Подкрепа за декарбонизация на стопанската система

• Постепенно унищожаване на поддръжката за изкопаемите горива и привеждане в сходство на цените на въглеродните излъчвания за браншове отвън Европейската система за търговия с излъчвания (СТЕ), като в същото време се обезпечи отбрана за по-бедните семейства.

• Подкрепа за преквалификация и пренасочване на съкратени служащи във въгледобивните райони.

• Удължаване на поддръжката за саниране на жилища и усъвършенствано ориентиране на средствата към групи с ниски приходи.

• Предоставяне на информация за изгодите от вложенията в икономисване на енергия за семействата. Насърчаване на приобщаването и подобряването на районното развиване

• Насърчаване на свързването на отдалечени райони с националните и интернационалните вериги за доставки благодарение на вложения в транспортна инфраструктура и цифрова съгласуваност.

• Усъвършенстване на системата за съдействие сред общините посредством понижаване на регулаторните бариери и усилване на фискалните тласъци за възстановяване на успеваемостта.

• Следва да се обмисли понижаване на данъчната тежест за физическите лица с по-ниски приходи в средносрочен или дълготраен проект.

• Облекчаване на критериите за разпределяне и увеличение на размера на обществените помощи.

• Рационализиране и опростяване на многочислените и комплицирани схеми за обществени помощи, основани на подоходен аршин, поспециално за фамилиите с деца.

• Повишаване на успеваемостта на обществените разноски за опазване на здравето за възстановяване на покритието и понижаване на директните заплащания за групите с ниски приходи и уязвимите групи.

• Постепенно консолидиране на болничния бранш и изместване на фокуса от болнични към извънболнични грижи.

• Подобряване на ръководството и потенциала на Националния съвет за координирането на политиките за интеграция на ромите и обгръщане на всички заинтригувани страни.

• Предоставяне на техническа, правна и финансова поддръжка на общините и ромските семейства за споразумяване на имуществени права.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР