Избори, апартаменти, половинчатост, но и развръзка за някои процеси, които

...
Избори, апартаменти, половинчатост, но и развръзка за някои процеси, които
Коментари Харесай

Симеонов: 2019 г. даде увереност на Борисов

Избори, жилища, безрезултатност, само че и развръзка за някои процеси, които се развиват с години, а в този момент са изведени до нов стадий - по този начин наподобява 2019 година през погледа на анализаторите Първан Симеонов, Димитър Ганев и Даниел Смилов.

Директорът на " Галъп интернешънъл " Първан Симеонов обобщава миналата година с думите " най-сетне ". Последните години от 2015 година насам са като " пакет " - развиват се доста процеси, а 2019 година ги изведе до нов стадий, някои докара и до кулминационна точка, разяснява той.

Много неща се случиха " най-сетне " - министър председателят Бойко Борисов се срещна с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, в профил Цветан Цветанов, стартира се работа по тръбопроводите на Балканите, Слави Трифонов се отбелязя с партия след толкоз време на очакване, Мая Манолова влезе в нова политическа роля, дава образец Симеонов.

Според него срещата " Борисов-Тръмп " е едно от знаковите събития на 2019 година и отваря врата за евентуално огромни неща.



Снимка: Българска телеграфна агенция

Значим факт е и че Борисов си взе партията от Цветанов, тъй като не е без значение каква формула за наследството на ГЕРБ ще се очертае през идващите години и неналичието на Цветанов е доста значимо събитие, отбелязва политологът.

Сред главните събития анализаторът уточни и локалните избори, и изборът на основен прокурор.

Една от най-важните трендове през 2019 година съгласно него е, че се е удостоверило по-доброто всеобщо усещане за стопанската система и персоналните финанси. Икономическата стабилизация на страната, настъпила в последните години, въпреки и постепенно, се усеща от хората. Това не значи, че те са станали доста огромни оптимисти или доста положително правят оценка стопанската система и персоналните си финанси, а че ги правят оценка по-малко отрицателно отпреди, прецизира Симеонов.

В България, естествено, към момента има огромна районна беднотия, огромни обществени разлики, само че обстановката е малко по-добре спрямо преди, хората имат едно мислено, че имат какво да губят и по тази причина към този момент не желаят толкоз радикални, внезапни промени, показва той и дава образец, че на последните избори са спечелили тези, които оферират смяна, само че наподобяват рационално и не плашат хората, а най-революционните апели не са съумели да сграбчен сърцата на гласоподавателите. Политиката последователно става малко " по-скучна " и това в действителност съгласно мен е нормализация, счита политологът.

Затова и съгласно него отново има търсене на нещо ново, само че не за крайни радикали, а за младежи, усмихнати и енергични, нови модели, нови формули. Разбира се, търсенето на нещо ново от дълго време не е нещо ново в българската политика, майтапи се той.

Една от трендовете през 2019 година е, че разликата сред интернационалните и вътрешни процеси от ден на ден се размива и България наподобява все " по-въвлечена ". Западните ни сътрудници в по-голяма степен разчитат на нас поради геостратегическото ни състояние и ставаме значими, значимо става у нас да е спокойно и безшумно, устойчиво и предвидимо, показва Първан Симеонов. Това е и един от факторите, които благоприятстват стабилизацията на управническия модел в страната и положителните му вероятности.

Дългите процеси, които вървяха през годините, стигнаха до ново равнище, обобщава той.

Според него да вземем за пример президентът Румен Радев има нова упоритост, ново самочувствие, нова убеденост. Дотук стигна последователно, с доста опасности, само че се оправи и е на нов стадий, като резервира най-ценния си запас - публичното доверие, разяснява анализаторът.

Бойко Борисов също е с нова убеденост. Той се движеше гладко, победи на изборите, и то без Цветанов, макар всички кавги, стартира да подхваща самодейни дейности, отбелязва анализаторът.



Снимка: " Булфото ", списък

Българска социалистическа партия, съгласно него, пък доближават до стадий на равносметка. През последните години те стигнаха един таван - интензивна съпротива са, само че се вижда, че има граница, от която не може да се продължи. Причината е, че би трябвало да се влезе в идващия стадий - потвърдил си на хората, че си добра съпротива, би трябвало да докажеш, че можеш да бъдеш и добър управленец, счита Симеонов.

При патриотите също един дълъг развой е намерил развръзка - постепенно и последователно е настъпило вътрешно пребалансиране, а Вътрешна македонска революционна организация е станала съществена групировка там.

Според Симеонов 2020 година ще бъде продължение на " пакета " години от 2015-а насам. ГЕРБ е в добра кондиция, логиката споделя, че по-скоро мандатът ще бъде изкаран до дъно и то с опит Бойко Борисов да запише огромни " червени точки " и триумфи, обобщава Симеонов.

Политологът Даниел Смилов пък дефинира годината с думите " съвсем " и " ненапълно "  и разяснява, че огромните цели на страната са останали неизпълнени. Продължаваме да записваме напредък, само че с темпове, които ни закотвят трайно на последното място в Европейски Съюз като стандарт на живот и беднотия. Страната има потребност от ускорено догонващо развиване по отношение на страните от Европейски Съюз, а 2019 година не даде отговор на въпроса по какъв начин то може да се реализира, счита той. Мнението му е, че и в най-важните събития на годината е имало безрезултатност.

" На два пъти изборите потвърдиха политическото статукво и разпределението на силите, само че не изцяло. Хората с принуда гласоподават за това статукво и се оглеждат за нови играчи. Няколко такива съвсем съумяха да се наложат - " Демократична България ", Борис Бонев в София и Слави Трифонов в социологическите сондажи. Мая Манолова съвсем стана кмет на София, а Румен Радев на половина се съобщи като антикорупционна опция на ГЕРБ, и Българска социалистическа партия го последва на половина ", стимулира се политологът. По думите му цялата тази безрезултатност може да бъде четена като полустабилност.



Снимка: mayamanolova.bg

Политическата безрезултатност води със себе си и икономическа несигурност - съвсем осигурихме инвестиция от " Фолксваген ", съвсем намерихме стратегически вложители за АЕЦ " Белене ", на половина построихме турско-руския поток и сякаш започнахме да строим съществено интерконектора с Гърция, купихме и половин ескадрила самолети за Военновъздушни сили, споделя той.

Неговото мнение е, че протичащото е ескалация на трендове и проблеми, които съществуват от 2015 година насам, в случай че не и по-рано. Половината от ръководството е откритата коалиция на ГЕРБ и патриотите, а другата половина - полускритата коалиция на ГЕРБ с Движение за права и свободи. Договорките в този комплициран формат са повода за полвинчатостта, счита Смилов.

Според него е изключително тревожна ескалацията на проблемите в правосъдната система. Рокадата на Цацаров и Гешев е преутвърждаване на до момента настоящия модел, който мнозина считат просто за чадър над ръководещите, митингите и дебатите към избора на новите титуляри на прокуратурата и КПКОНПИ демонстрираха неналичието на доверие в системата и противоречивите качества на претендентите, разяснява той. Тези диспути обаче демонстрираха и отмалялост, както и намаляване на съпротивителните сили на обществото, което е неприятен знак за идните години, отбелязва Смилов и добавя, че сходни трендове е имало и в медиите.

За него общото чувство у обществото от миналата година може да се заключи с " сдържан напредък съвсем в границите на закона ". Песимистите през последните години понижават с умерени темпове. Бъдещето е отворено и България въпреки всичко е свободна страна, в която с разсъдък и почитание един към различен можем да реализираме триумфи, счита Даниел Смилов.

За Димитър Ганев от " Тренд " основните думи за 2019 година са " избори " и " жилища ". Вотът за европейски парламент и локална власт трасираха цялата година, а имотният скандал пък от своя страна докара до основни промени, изключително за ръководещата партия, показва Ганев и отбелязва, че ГЕРБ без Цветан Цветанов е нов стадий за групировката. Първите промени за партията в резултат на оставката на втория в ГЕРБ пристигнаха още преди локалните избори - промяна на някои фрагменти по места, а евентуално това ще е единствено началото на една по-сериозна промяна в ГЕРБ, споделя анализаторът.



Снимка: Артекс

Освен изборите и " Апартаментгейт ", на хората съгласно социологическите изследвания са създали усещане проблемите с африканската чума, визитата на папата в България и пробивът в Национална агенция за приходите.

Ганев установи, че във всяка от главните партии тази година са се следили процеси, които ще имат по-трайни резултати. За ГЕРБ сравнението сред локалните избори през 2015 и 2019 година регистрира забавна смяна. През октомври партията записва ерозия като гласове в безспорни стойности в регионалните градове, само че в това време има повече извоювани общини като брой спрямо преди 4 години, показва политологът и отбелязва, че явно ГЕРБ променя профила си от партия, която е имала като най-сериозна опора електората в регионалните градове към по-силна поддръжка в по-малки общини.

Движение за права и свободи навлиза в нови полета - на обществено маргинализирани общности, с което съумява ненапълно да компенсира миграционния поток на български турци към Западна Европа, разяснява анализаторът.

Изборите през тази година са затвърдили наклонността при Българска социалистическа партия, регистрирана и при предходни години - повишава своите резултати спрямо предходни избори, само че продължава да не се възприема за достоверна опция на настоящето ръководство.

През 2019 година обединените патриоти станаха " разединени " патриоти, като очевидно Вътрешна македонска революционна организация се обрисува като главен електорален правоприемник на патриотичното пространство, до момента в който " Атака " и НФСБ се намират в, меко казано, сложна обстановка, отбелязва Димитър Ганев.

Според него " Демократична България " пък демонстрира политически пулс и нови настроения измежду симпатизантите си, а изборите в София са посочили, че последователите на обединяването са склонни да гласоподават прагматично даже за претендент с ляв профил, с цел да нанесат удар на ГЕРБ.

По всичко проличава, че сред " Демократична България " и главната ръководеща партия има изкопана бездна, която мъчно може да се преодолее оттук насетне, счита политологът.



Снимка: Булфото

Според него интернационалната обстановка издава повече неустановеност. В стопански проект, като дръпнем чертата, обстановката, наподобява по-добра за България, не се сбъднаха мрачните прогнози за нова икономическа рецесия през 2019 година, отбелязва анализаторът. Той обаче предизвестява, че това не би трябвало да ни успокоява. Наблюдаваме отрицателни трендове в огромни европейски стопански системи, " Брекзит " продължава да е опасност, както и комерсиалната война сред Съединени американски щати и Китай. Струва ми се, че се намираме в края на позитивния стопански цикъл и занапред насъбраните проблеми в еврозоната ще стартират да се отразяват и на българската стопанска система, счита Димитър Ганев.

Като цяло обаче краят на годината обичайно е зареден с повече оптимизъм. Всяка нова година е и ново начало за всеки от нас. Не без учредения не малко наши сънародници нямат доста мотиви за оптимизъм, само че би трябвало и да оценяваме позитивните неща, отбелязва той.

  
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР