Избирателите в Естония дадоха нов мандат за управление на дясноцентристката

...
Избирателите в Естония дадоха нов мандат за управление на дясноцентристката
Коментари Харесай

Партията на премиера Кая Калас печели вота в Естония

Избирателите в Естония дадоха нов мандат за ръководство на дясноцентристката Реформистка партия на премиера Кая Калас, която е измежду най-ревностните поддръжници на Украйна в Европа.

След излизане на резултатите от електронното гласоподаване и при преброени съвсем 100% от подадените гласове Реформистката партия събира 31.4% поддръжка или 37 места в 101-местния парламент.

На второ и трето място се класираха крайнодясната Консервативна национална партия EKRE (16.1%) и Центристката партия с 15 на 100 от гласовете. Другите две партии от ръководещата коалиция – социалдемократите и партия " Отечество ", събират дружно още съвсем 18% (и имат общо 17 депутати).

Премиерът Калас разгласи пред поддръжниците си главните цели на идващото съдружно държавно управление.
Трябва да създадем огромни промени през новия мандат във връзка с зеления преход да вземем за пример. Трябва и да влагаме в нашата сигурност, защото имаме нападателен комшия, който няма да изчезне. Имаме и други проблеми като районното доближаване и просветителната система. Нуждаем се от образование на естонски език.
Кая Калас – министър председател на Естония и водач на Реформистката партия

Калас изключи опцията да се коалира с Консервативната национална партия (EKRE) заради идеологически разлики и евентуално ще се обърне към някогашния съдружен сътрудник Центристката партия или досегашните си сътрудници – дребната консервативна партия " Отечество " и социалдемократите.

Новата партия " Естония 200 ", която също влиза в Народното събрание, може да взе участие в договарянията за идващото ръководство.

Над 900 хиляди души имаха право на глас на изборите, като близо половината гласоподаваха авансово - по електронен път или с бюлетина по пощата.

Избирателната интензивност е била 63.7%.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР