Ивайло Московски България, като председателстваща страна на Европейския съвет, трябва

...
Ивайло Московски България, като председателстваща страна на Европейския съвет, трябва
Коментари Харесай

България все още не е предложила компромисния вариант по пакета Мобилност


Ивайло Московски

България, като председателстваща страна на Европейския съвет, би трябвало да предложи компромисния вид по пакета " Мобилност " и да убеди останалите страни членки предлагането й да бъде признато. Това обясниха представители на Европейската комисия пред Mediapool.

До момента българската страна публично не е внесла такова мнение в работната комисия към Европейския съвет, която разисква пакета " Мобилност ", макар че има готова позиция, стана ясно от изявленията на министъра на превоза Ивайло Московски.

Във вторник министър председателят Бойко Борисов съобщи, че ще даде компромисните текстове по пакета " Мобилност " на всички европейски водачи по време на срещата на върха в четвъртък. Предложението е направено в съдействие с отрасловия еврокомисар Виолета Булц, която при започване на седмицата беше на посещаване в София по покана на Борисов.

Текстовете се разискват в Европарламента и Съвета

В момента текстовете по пакета " Мобилност " се разискват редом в Европейския парламент и в Европейския съвет.

В Европейския съвет разискванията са на равнище работна група, която се назовава " КОРЕПЕР 1 ". Тя би трябвало да излезе с единна позиция до съвета на министрите, който се събира по въпроса през юни.

" В момента дебатът е дали по време на българското европредседателство ще има текст, утвърден от всички и ще бъде признат така наречен общ метод или ще има просто един отчет за напредъка. Ако с нашите оферти се съгласят всички, аз ще рапортувам, че е реализиран общ метод и законопроектът ще продължи да се движи по постоянната процедура. Ако не го реализираме, ще дам отчет за напредъка, в който ще има така наречен " червени линии ", които не можем да преминем и на идващото председателство още веднъж ще се търси общ метод ", изясни процедурата Московски.

Според наблюдаващи обаче тъкмо в този момент е моментът да бъде реализирано единодушие по въпроса и българската позиция да бъде призната. Причината – в случай че въпросът остане отворен за решение по времето на австрийското европредседателство, то малко евентуално е решението да бъде в интерес на българските превозвачи. Австрия поддържа предлагането на Франция, по чиято самодейност се вършат измененията за по-добри условия на труд на работещите в транспортния отрасъл.

Освен в Европейския съвет сега пакета " Мобилност " се разисква и в Европейския парламент, където водеща комисия е тази по превоз. Гласуването по отчета, квалифициран от народен представител от ЕНП, е планувано за 4 юни. ЕНП ще поддържа това, което ГЕРБ внесе в Европарламента по пакета " Мобилност ", даде обещание Манфред Вебер, ръководител на групата на ЕНП в Екологичен потенциал в София след среща с ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. ЕНП са най-голямата политическа партия с 219 депутати в 751-местния Европарламент. ГЕРБ няма собствен представител в комисията по превоз в Екологичен потенциал, която е водеща по тази тематика. Заместващ член в комисията по превоз е Петър Курумбашев от Българска социалистическа партия. (бел. ред. - заместващ член значи, че може да взе участие в съвещанията на комисията, само че няма право да гласува)

" Изказването на Манфред Вебер по отношение на позицията на ЕНП за българските превозвачи е безспорна неистина ", сподели Курумбашев пред Mediapool. Той уточни, че във вторник е имало съвещание на комисията по превоз и Вим ван де Камп, който е от ЕНП и докладчик по пакета " Мобилност ", е защитил позицията на Франция и Германия за връщането на българските водачи вкъщи на три или четири седмици, както и за заплащането по ставките на западните страни.

Курумбашев твърди, че промени по първия пакет " Мобилност " не могат да бъдат направени в Екологичен потенциал, тъй като периодите са внасяне на оферти са изтекли. По думите му единственото, което може да се направи са компоромисни промени по импортирания пакет.

Парламентарната група на " Социалистите и демократите " в Екологичен потенциал, към която принадлежи и Българска социалистическа партия, има 189 депутати и при единна позиция на двете политически групи българското предложение по пакета " Мобилност ", в случай че публично бъде импортирано такова, теоретично би могло да бъде признато. На процедура това обаче не е допустимо да се случи, тъй като разделянето по въпроса не е сред политическите фамилии, а по оста Изток - Запад.

Междувременно в българския парламент ГЕРБ и Българска социалистическа партия продължиха разногласието, почнал от през вчерашния ден, кой какво е направил, с цел да отбрани ползите на българските превозвачи. Българска социалистическа партия изиска чуване по въпроса на премиера Бойко Борисов в Народното събрание в сряда, само че той не отиде. ГЕРБ отвърна с поддръжката, към този момент на думи, от ЕНП за българското предложение по пакета " Мобилност ".

Позицията на българското държавно управление е в отбрана на превозвачите

Позицията на държавното управление за отбрана на българските превозвачи, освен че не е променяна, а е надграждана в редица срещи и конгреси, сподели министърът на превоза Ивайло Московски след съвещанието на държавното управление в сряда.

Българската позиция е превозвачите да дадат опция за отмора на избран интервал на своите водачи, а те сами да избират къде и по какъв начин да прекарат времето, когато не са на работа. Т.е. връщането на водачите за отмора вкъщи да не е наложително, а да е негово право, сподели Московски.

По предлагането да се вкара възбрана седмичната отмора да се прави в кабините на камионите, българската страна е подготвена да се съгласи единствено, в случай че има построени паркинг зони с защита и нужните условия за водачите, сподели Московски.

По отношение на заплащането на командировките на водачите има доста неясноти и няма методика за изчисляването на тези ставки, сподели Московски. Според него има недостиг в използването и контрола на новите правила, тъй като те би трябвало да важат и за страни отвън Европейски Съюз.

Българският транспортен министър даде и няколко образеца. Ако приемем, че един камион бъде проверяван за работата си в предходния месец, от Европейска комисия оферират водачът да си носи фиша за работната заплата, сподели Московски. Само че този фиш е на български език и в този момент питаме би трябвало ли да го превеждаме на всички езици в Европейски Съюз, с цел да може да бъде следен. Освен това ние също ще реализираме този надзор и не е ясно на какъв език ще го вършим, сподели той. Този закон ще бъде прилаган и към трети страни, само че по какъв начин ще ревизираме да вземем за пример иранците, в случай че те си носят документи за заплатите, написани на фарси, попита Московски.

" Ако един надзорен орган в Европа желае да ревизира Едноличен търговец " Петко " от Исперих с два камиона, проблеми няма, само че по какъв начин този надзорен орган ще отиде в Табриз да ревизира компанията на Хасан ", попита още Московски.

Не е ясно дали ще се употребява часова ставка или минимална работна заплата като основа за заплащанията на водачите, тъй като има страни без минимална работна заплата, уточни Московски. Ако един водач вози във Франция и Германия цялостен месец, то той би получавал 6300 - 6400 евро заплата, само че няма френски и немски водач който да получава такава заплата, сподели българският министър.

Затова българското предложение по този въпрос е начисляването на командировъчните да става по отношение на законодателството в страната, в която обитава даден лидер след 7 поредни дни работа за месец, сподели Московски.

Той насочи покана към депутата от Българска социалистическа партия Георги Свиленски да води договарянията от името на българското държавно управление в работната група " КОРЕПЕР 1 ". Свиленски упрекна ГЕРБ, че е предал българските превозвачи през миналата една година.

" Предлагам Георги Свиленски да води договарянията в Европейски Съюз за отбрана на превозвачите - имам опцията да го упълномощя за това, щом счита, че ние не можем да се оправим ", провокира Московски социалиста. Към момента няма публична реакция от Свиленски.

Българска социалистическа партия и ГЕРБ в словесна престрелка

Междувременно Българска социалистическа партия и ГЕРБ влязоха в словесна престрелка в Народното събрание по отношение на отбраната на ползите на българските превозвачи по пакета " Мобилност ".

Българското държавно управление пропиля една година без да работи за основаване на коалиция от страни, която да се опълчи на тези страни от Европейски Съюз, които поддържат закона " Макрон ", обявиха от " Българска социалистическа партия за България " в декларация, прочетена от депутата Димитър Данчев.

Според левицата под формата на сякаш обществена правдивост има прикрит подтекст, а той е българските превозвачи да бъдат докарани до положение на банкрут и всички техни водачи да отидат да работят за компании в старите страни членки на Европейски Съюз.

Благородният претекст, че препоръчаният пакет за подвижност е в отбрана правата на работещите, тяхното по-добро възнаграждение и право на отмора, в действителност лишава голям брой хора от работа у нас, означи Данчев.

" Еврокомисарят по превоза Виолета Булц разгласи в понеделник, че е приканила българското председателство да изготви съответни оферти по четирите основни за България въпроса по първия пакет подвижност от новите правила за превозвачите в Европа и да ги внесе в Европейска комисия. Това значи само, че българското държавно управление не е изпратило нито едно публично предложение до този миг ", сподели още Димитър Данчев. " За страдание, политиката в превоза у нас е на автопилот, а браншът би трябвало да се избавя явно самичък и, несъмнено, отговорни или виновни в държавното управление няма да има ", добави той.

" Не желая да слушам приказки от Българска социалистическа партия, че българското държавно управление е изгубило една година. Преди една седмица влязохте в тази тематика и я експлоатирате, тъй като сега ви е преференциално ", отговори му Светослав Иванов от ГЕРБ. Той уточни, че първият пакет " Мобилност " е препоръчан на 31 май 2017 година и още на 8 юни транспортният министър Ивайло Московски предлага решение за " алените " линии, от които българското държавно управление не може да отстъпи. Тези " червени " линии до ден сегашен не престават да се пазят от българското държавно управление, сподели Иванов.

" При всички случаи ЕНП, със своите 219 депутати е най-силната в Екологичен потенциал, ще поддържа това, което ГЕРБ внесе в Европарламента. Ще застанем зад тези хрумвания (за пакета " Мобилност " – бел. ред.). " Това разгласи на брифинг ръководителят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер. Той разиска тематиката с ръководителя на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в Народното събрание.

Вебер акцентира, че позицията на ГЕРБ е безусловно идентична с тази на европейската десница. В същото време той изрази изненадата си от тази на българските депутати от левицата. " Изненадва ме позицията на социалистите по тази тематика. Не може в Екологичен потенциал българските социалисти да се застъпват за по-високи обществени стандарти, а в България да противодействат точно на това ", сподели Вебер.

Синдикатите поддържаха служащите единствено за каботажа

След като в продължение на месеци двата съществени синдиката у нас - КНСБ и КТ " Подкрепа " мълчаха по въпроса, през днешния ден те излязоха с позиция. Синдикатите са съгласни с позицията на българските превозвачи по пакета " Моблиност ", само че желаят и положителни условия за работа и живот на водачите.

Подкрепяме превозвачите и националната позиция, каквато се оформи по три въпроса, сподели водачът на КНСБ Пламен Димитров пред публицисти в Министерския съвет.

Синдикатите са съгласни с настояването на българския бизнес за избор на водачите къде да почиват – в транспортното средство или в хотел, както и за връщането на водачите вкъщи. Не е задоволително и предлагането за каботажните транспорти - 48 часа да се работи, а по-късно седем дни да не може, сподели Пламен Димитров.

И добави, че като синдикати желаят да бъдат изменени изискванията, при които работят служащите в чужбина.

Междудневната отмора не би трябвало да е девет часа, а 11 часа. Другото, което желаеме, е заплащането на водачите да е съгласно стандарта на страната, където преобладаващо се прави активността, сподели Пламен Димитров. Ако имаме отиване и връщане на камиона в България, то тогава ще е съгласно нашия стандарт за заплащане. Но при каботажни транспорти в Германия, Франция и Белгия, на водачите би трябвало да се заплаща съгласно стандартите на някоя от тези страни, сподели водачът на КНСБ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР