Италия забрани днес круизни кораби да влизат във Венецианската лагуна

...
Италия забрани днес круизни кораби да влизат във Венецианската лагуна
Коментари Харесай

Италия забранява влизането на круизни кораби във Венеция

Италия забрани през днешния ден круизни кораби да влизат във Венецианската лагуна в отбрана на екосистемата и историческото завещание на града, съобщи Българска телеграфна агенция.

Решението ще постави завършек на години колебливост, давайки преимущество на настояванията на локалните поданици и културните организации над тези на туристическия бранш.

Правителството е решило да работи, откакто ЮНЕСКО заплаши да включи Италия в черен лист, защото не не разрешава прекосяването на лайнерите през място, което е международно завещание, съгласно източник от кабинета.

Забраната влиза в действие от 1 август. Тя не позволява навлизането на съдове с тегло над 25 000 тона в плиткия канал " Джудека ", който минава около площад " Сан Марко " - най-известната туристическа забележителност на града.

Законодателството, което евентуално ще се отрази на бизнеса на круизни компании като Карнивал (Carnival), планува компенсации за засегнатите компании и служащи, се показва в изказване на министерството на културата.

Жителите на Венеция и интернационалната общественост от години приканват да се забрани прекосяването на огромни кораби през лагуната, защото те замърсяват и заплашват стабилността на постройките и нежната й екосистема.

Тези апели обаче се сблъскват с ползите на пристанищните управляващи и туроператорите, които настояват, че градът се нуждае от бизнеса, предлаган от круизната промишленост.

Лимитът от 25 000 тона значи, че единствено дребни пътнически фериботи и товарни съдове ще могат да употребяват канала " Джудека ". Това изключва всички круизни лайнери, които нормално тежат най-малко четири пъти повече и могат да доближат над 200 000 тона.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР