Италия ще приеме закон за правото да бъдеш забравен“ (RTBF-

...
Италия ще приеме закон за правото да бъдеш забравен“ (RTBF-
Коментари Харесай

Италия подготвя закон за защита правата на преживели раково заболяване

Италия ще одобри закон за „ правото да бъдеш пропуснат “ (RTBF- right to be forgotten) за претърпели раково заболяване, даде обещание министър-председателят Джорджия Мелони, представена от Ройтерс. Това е стъпка, която има за цел да защищити възстановяващите се пациенти от дискриминация от страна на банки и застрахователни компании.

Според участниците в акцията в Италия има повече от 900 000 претърпели раково заболяване, които могат да се сблъскат с компликации при подписване на застраховка, при искане за заем или кандидатстване за осиновяване заради здравната си история.

Мелони сподели в изказване, че нейното държавно управление преглежда „ доста деликатно “ законопроектите за RTBF и добави, че е упълномощила на министъра на опазването на здравето Орацио Скилачи да наблюдава напредъка им в Народното събрание и да им предложи „ нужната поддръжка “.

„ Нашата цел е във допустимо най-кратко време да имаме закон, който може да даде отговори на извънредно действителен проблем, който мощно визира живота на доста италианци “, добави министър председателят.

Предложенията ще разрешат на възстановилите се пациенти с рак да не споделят информация за предходното си положение с финансови институции или органи по осиновяването, при изискване че са минали 5-10 години от края на тяхното здравно лекуване.

Подобни закони към този момент са в действие във Франция, Люксембург, Холандия, Белгия и Португалия съгласно Италианската здравна онкологична асоциация (AIOM), която води акция за промяната.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР