Италия издаде червени предупреждения за горещо време за 16 града,

...
Италия издаде червени предупреждения за горещо време за 16 града,
Коментари Харесай

Цербер отстъпва на Харон, който затяга Европа в хватката на горещините

Италия издаде червени предизвестия за горещо време за 16 града, като метеоролозите предизвестиха, че през идващите дни температурите в Южна Европа ще доближат рекордни стойности.

Същевременно, на испанския остров Ла Палма се наложи да бъдат евакуирани минимум 4000 души, защото горски пожар излезе отвън надзор, оповестиха управляващите, представени от Reuters.

В Испания, Италия и Гърция към този момент няколко дни се следят горещини, които нанасят вреди на селското стопанство и основават съществени проблеми на туристите.

Силната горещина е породена от зона с високо налягане, импровизирано наречена Цербер, на името на триглавото куче от гръцката митология.

Днес (16 юли) нов антициклон, наименуван Харон – на лодкаря, пренасящ душите на мъртвите в подземното царство съгласно древногръцката митология, навлезе в района от Северна Африка и се чака да увеличи температурите над 45 градуса по Целзий в някои елементи на Италия при започване на седмицата.

" Трябва да се подготвим за мощна гореща вълна, която ден след ден ще обхване цялата страна ", предизвести италианската метеорологична работа Meteo.it. " На някои места ще бъдат счупени топлинни върхове. ", прибавят от службата.

Министърът на опазването на здравето на Италия Орацио Скилачи съобщи, че управляващите наблюдават от близко ситуациятав  Рим и прикани хората да бъдат деликатни.

" Не е целесъобразно да се върви в Колизеума, когато температурата е 43C, изключително за възрастните ", съобщи той пред вестник Il Messaggero, като посъветва хората би трябвало да останат на закрито през най-горещата част на деня, сред 11 и 18 ч.

Освен в италианската столица, здравни предизвестия бяха въведени от централната част във Флоренция до Палермо на остров Сицилия и Бари, в югоизточната част на Ботуша.

Гърция пък затвори античния Акропол през най-горещата част на деня в петък, с цел да защищити туристите, напомня Reuters.

В Испания синоптиците предизвестиха за заплаха от горски пожари и обявиха, че няма да е елементарно да се спи през нощта, защото температурите в цялата страна евентуално няма да паднат под 25С.

Синоптиците предвиждат, че от понеделник горещата вълна ще се ускори, като покрай Севиля в южната част на страната температурите ще доближат 44С.

Според метеоролозите най-високата записана температура в Европа от 48,8C, записана в Сицилия преди две години, може да бъде надскочена в идващите дни, изключително на италианския остров Сардиния.

 

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР