Италианският президент Серджо Матарела има последната дума относно номинирането на

...
Италианският президент Серджо Матарела има последната дума относно номинирането на
Коментари Харесай

Италия може да взриви ЕС отвътре

Италианският президент Серджо Матарела има последната дума по отношение на номинирането на министър председател

Още по тематиката
Берлускони даде единодушието си за коалиция на крайнодесните и популистите
от Дневник,10 май 2018
Президентът на Италия предложи неутрално държавно управление и нови избори следващата година

Двете най-големи партии отхвърлиха апела на Серджо Матарела, желаят предварителни избори през юли
8 май 2018 Очертаващото се италианско съдружно държавно управление сред популисткото придвижване " 5 звезди " и евроскептичната " Лига " мощно тормози Брюксел. То е невиждано, защото в никакъв случай преди в никоя от шестте истински членки на Европейски Съюз не са вземали властта партии, които са толкоз надълбоко подозрителни към блока. Ако това стане, последствията за Италия и за Европейски Съюз ще се усещат през идващите месеци и години. Politico обобщава по какъв начин Рим може да промени съюза от вътрешната страна.

1. Реформата на Европейски Съюз

Ако Брюксел разбра нещо от Brexit, то е, че Европейски Съюз би трябвало да се промени. Но там свършва консенсусът по въпроса. А Италия се обрисува или като следващ гвоздей в ковчега, или като инжекция адреналин. Френският президент Еманюел Макрон пробва да рестартира обичайния европейски френско-германски мотор за промени, само че се оказа стеснен първо от немския следизборен блокаж, а след това от държавното управление в Берлин, което е алергично към хрумвания като да вземем за пример финансов министър на еврозоната. Англия напуща, а Испания е заета със своята каталунска рецесия. Така че единствено Италия може да помогне за задвижването на процеса. Движение " 5 звезди " се дефинира като покровител на промените и в случай че се придържа към това заричане, ще изненада прелестно Макрон. Но изгледите са Италия да не успее да построи консенсус и по този начин да затвори вратата за основни промени в Европейски Съюз преди 2020 година

2. Еврото

Вероятността Италия да напусне еврото е дребна. Президентът Серджо Матарела загатва, че ще блокира всяко държавно управление, което сложи участието в единната валута под въпрос. Напоследък както " 5 звезди ", по този начин и " Лига " омекотиха в друга степен своята евроскептична реторика. Но пък тематиката с излизането от еврото не е и изцяло отвън вариантите, като към момента се загатва концепцията за референдум по въпроса. А всички знаем какво нормално става, когато Европейски Съюз отиде до урните. Факт е, че спекулациите за бъдещите планове на всяко държавно управление с евроскептици и популисти в него не оказват помощ за насърчаването на доверието на вложителите в Италия.

3. Русия

Когато Унгария или Гърция ухажват съветския президент Владимир Путин, Брюксел е неудовлетворен, само че не се тормози изключително, че единството на Европейски Съюз във връзка с глобите може да се пропука. Работата обаче ще стане друга, в случай че Москва получи своя първи огромен другар в Европейски Съюз. " Лига ", която има съглашение за съдействие с съветската ръководеща партия, сигурно ще бъде бодил в очите на Брюксел.

4. Отношението към Европейски Съюз

Успехът на тези две партии бележи изменени настроения към Европейски Съюз измежду италианците. В скорошно проучване над половината от интервюираните под 45-годишна възраст споделят, че биха дали своят вот за овакантяване на Европейски Съюз, в случай че се организира референдум. Това се изяснява с обстоятелството, че множеството младежи в страната имат мемоари единствено от икономическа застоялост и рецесия. " Европейският план загуби своята дарба да извърши упованията на огромна част от популацията ", признава президентът Матарела.

5. Европопулизмът

Успехът или неуспехът на очертаващото се италианско държавно управление ще има отражение върху резултата на евроскептичните партии на изборите за Европейски парламент през 2019 година UKIP във Англия е отвън сметките и Марин льо Пен във Франция се пробва безрезултатно да сплоти евроскептиците под една платформа. Това значи, че държавното управление на " 5 звезди " и " Лига " може да се трансформира в лицето на евроскептичните сили на вота следващата година. Ако този италиански кабинет успее, другите негови сродни обединения ще се окажат печеливши, поставяйки в риск проевропейското центристко болшинство в Европейския парламент.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР