Италиански учени сравниха структурата на невронните мрежи в с мрежата

...
Италиански учени сравниха структурата на невронните мрежи в с мрежата
Коментари Харесай

Откритие:Човешкият мозък и Вселената са устроени по един и същи начин

Италиански учени съпоставиха структурата на невронните мрежи в с мрежата от галактики във и откриха доста прилики сред тях. Резултатите от проучването са оповестени в списанието „ Frontiers of Physics “.
Човешкият мозък и Вселената са двете най-сложни естествени системи. Астрофизикът Франко Ваца от и Алберто Фелети, неврохирург от Университета във Верона, разкриват, че макар голямата разлика в мащаба - повече от 27 пъти - физическите процеси, водещи до структурирането на материята в тези системи, работят по едни и същи закони. В резултат се образуват структури със същите равнища на трудност и самоорганизация.
Човешкият мозък действа с помощта на съществуването на обширна невронна мрежа от към 69 милиарда неврони. Наблюдаемата Вселена от своя страна се състои от най-малко 100 милиарда галактики. Невроните и галактиките, подредени под формата на дълги влакна и възли, съставляват единствено към 30% от масата на системите, а 70% са пасивни съставни елементи - вода в мозъка и тъмна сила в следената Вселена. Въз основа на приликите откривателите са съставили относителен модел на съмненията на материята в двете системи и са изучили техните структурни, морфологични и мрежови свойства.
 Има ли край Вселената и къде е той? Има ли край Вселената и къде е той?
Къде е краят на Вселената, питат учените. Може би в никакъв случай няма да разберем, настояват множеството модерни астрономи. Когато Галилео Галил...
" Изчислихме спектралната компактност на двете системи. Този способ постоянно се употребява в космологията за проучване на пространственото систематизиране на галактиките ", сподели Франко Ваца в прессъобщение от Университета в Болоня. " Нашият разбор сподели, че разпределението на съмненията в невронната мрежа на дребния мозък в мащаб от един микрометър до 0,1 милиметра следва същата градация като разпределението на материята в галактическата мрежа, само че, несъмнено, в по-голям мащаб - от 5 до 500 милиона светлинни години. "
Учените също по този начин оценили параметрите, които характеризират както невронната мрежа, по този начин и галактическата мрежа - междинният брой връзки на всеки възел и наклонността за голям брой връзки да се групират в централните възли в мрежата - и още веднъж разкрили ненадейно високи равнища на подобие.
„ Вероятно взаимовръзките в тези мрежи се развиват по сходни физически правила, макар поразителната и явна разлика сред физическите сили, които контролират разпределението на галактиките и невроните “, изяснява Алберто Фелети. „ Изненадващата степен на подобие, която показва нашият разбор, допуска, че самоорганизацията на двете комплицирани системи евентуално се образува в сходство с едни и същи правила на мрежовата динамичност “, пишат създателите на публикацията.
Учените се надяват, че препоръчаният от тях способ ще откри приложение както в, по този начин и в неврохирургията и ще помогне да се разбере по-добре посоката на динамичността, лежаща в основата на краткотрайната еволюция на мозъка и Вселената.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР