Италиански тийнейджър сътвори истинско чудо, като успя да оцелее, след

...
Италиански тийнейджър сътвори истинско чудо, като успя да оцелее, след
Коментари Харесай

Чудо: Тийнейджър оцеля 42 минути под вода

Италиански младеж сътвори същинско знамение, като съумя да оцелее, откакто прекара цели 42 минути под вода. Щастливецът е 14-годишният Микеле, оповестяват италианските медии, които икономисват семейството на момчето.

Микеле дружно с група другари се скачал от мост във водите на локален канал, само че при едно от гмурканията си просто не изплувал на повърхността. Оказало се, че кракът му се заплел в нещо под водата, което го приковало към дъното.

Разтревожени до гибел приятелите му алармирали в полицията и пожарната, на на управляващите им трябвали малко над 40 минути, с цел да открият безжизнения младеж и да го освободят от подводния капан.

На Микеле била оказана незабавна първа помощ и той бил превозен до най-близката болница, където поддържали живота му изкуствено близо един месец. Преди седмица той се събудил и сега е в развой на възобновяване.

Оцеляването под вода без кислородна маска или уред е рядко срещано събитие, което зависи от проявата на доста необикновени процеса в човешкото тяло.

 Под водата

На първо място, при потапянето под вода би трябвало да се засилва така наречен инстикт за гмуркате или брадикардия (забавяне на пулса), който се среща всекидневно при морските бозайници, само че при избрани условия се следи и при хората.

Когато човек се потопи във водна среда, кръвоносните съдове се свиват и сърцето забавя ритъма си. Същевременно богатата на О2 кръв се насочва към жизненоважните органи.

Според учените тялото има натурален механизъм за предотвратяване на най-важните органи като мозък, сърце или бъбреци и той се задейства автоматизирано в тези случаи.

Изучаването на този механизъм е изключително мъчно при хората, просто тъй като няма по какъв начин да бъдат поставяни изкуствено в сходно положение, без това да заплаши живота им.

Има и друго научно пояснение за оцеляването на младежа. Според експертите то се дължи на относително бързото изстудяване на тялото, респективно на мозъка, поради студената вода, в която е скочил.

На каквото и да се дължи оцеляването на Микеле, то несъмнено може да се дефинира като същинско знамение, тъй като случаите на оживели след толкоз дълъг престой под вода се броят на пръстите на едната ръка.

Проучване на сходни случаи на нескончаем престой под вода демонстрира, че множеството от оживелите са прекарали до не повече от 10 минути без въздух. Хора, прекарали повече от 10 минути под вода, в 99 % от случаите не оцеляват.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР