Италиански съд осъди повече от 230 души, включително бивш депутат

...
Италиански съд осъди повече от 230 души, включително бивш депутат
Коментари Харесай

Над 230 мафиоти в Италия получиха 2200 години затвор

Италиански съд осъди повече от 230 души, в това число някогашен народен представител от партията на умрелия министър председател Силвио Берлускони, за присъединяване в мафията ндрангета. Така завърши най-големият развой против проведената престъпност в страната от десетилетия насам, оповестява Financial Times.

Мегамафиотският развой, извършен в специфична правосъдна зала с нараснала сигурност в южния район Калабрия, изправи пред съда повече от 330 души по обвинявания в присъединяване или подкрепяне на мафията, в това число в трафик на опиати, изнудване, подкупи и обири. Около 100 от обвинените бяха оправдани.

Процесът беше концентриран върху така наречен семейство Манкузо - клан на основаната в Калабрия ндрангета, която от дълго време е засенчила сицилианската коза ностра като най-известната и мощна проведена незаконна група в Италия.
Реклама
Пипалата на незаконната ндрангета се простират от Западна Африка до Южна Америка и управляват по-голямата част от търговията с кокаин в Европа. Глобалният оборот на групировката се прави оценка на 50 милиарда евро (54.7 милиарда долара) на година, а наркотрафикът се прави най-много от южното пристанище Gioia Tauro, наричано от управляващите " нервния център " на организацията.

Съдът осъди в понеделник Саверио Рационале и Доменико Бонавота, босове на ндрангета, на 30 години зад решетките. Други водачи на мафията, с прякори като Вълка, Дебелака и Музиканта, получиха от 17 до 28 години затвор.
Сред наказаните беше и юристът Джанкарло Пители, упрекнат в предаване на информация и съдействие с мафиотската формация. В предишното Пители беше народен представител от Forza Italia, партията, учредена от Берлускони и част от дясната ръководеща коалиция на премиера Джорджа Мелони. Член на авторитетната финансова полиция на Италия и лейтенант от полицията също бяха наказани за закононарушения.
Повечето от наказаните бяха задържани като част от масираната акция през декември 2019 година, след близо три години следствие в разнообразни елементи на Италия. Те към момента могат да апелират присъдите си пред висши съдилища. " Разрастването на незаконната организация беше толкоз одобрено, толкоз тревожно, че засягаше всички аспекти на обществото и стопанската система ", разяснява пред Financial Times Винченцо Капомола, шефът на прокуратурата, занимавала се със случая. Прокурорите показаха удовлетворение от развоя на делото, макар че доста от присъдите бяха по-кратки от поисканите.
Реклама

Въпреки невиждания размер процесът не е в положение да направи огромен пробив в незаконната организация, която продължава да работи. През май управляващите в няколко страни в Европа и Латинска Америка задържаха 150 души и иззеха 23 тона кокаин, откакто години наред проверяваха ндрангета. Организацията е описвана от Италианската дирекция за битка с мафията като " същинска незаконна холдингова компания с доста значимо интернационално значение ".
Свързани публикации Великата мафиотска война 19 май 2023, 10:19 Най-богатите проведени незаконни групи в света 20 юли 2019, 12:50 Близо 90 членове на най-мощната италианската мафия бяха задържани на два континента 6 декември 2018, 10:15
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР