ИТ фирмите са обект на внимание от страна на регулаторните

...
ИТ фирмите са обект на внимание от страна на регулаторните
Коментари Харесай

Срещу Meta е заведено дело за събиране на потребителски данни с рекламни цели

ИТ компаниите са обект на внимание от страна на регулаторните органи и законодателите по целия свят, а редица частни лица се пробват да ги изобличат в неетични бизнес практики. В Обединеното кралство е подаден правосъден иск против Meta за това, че събира данни за потребителите, с цел да ги предава на рекламодатели.

За никого не е загадка, че огромните медийни платформи и обществени мрежи проучват информацията, която потребителите преглеждат, с цел да им оферират рекламни оферти. По този метод софтуерните корпорации печелят пари, като оферират по-ефективна реклама на корпоративните клиенти, а потребителят получава безвъзмезден достъп до медиите в подмяна на такива недоброволни разкрития за себе си.
-->
Не всички са удовлетворени от това състояние на нещата. Bloomberg оповестява, че във Върховния съд в Лондон е постъпил иск от адвокатската адвокатска фирма AEO, представляваща активистката Таня О`Карол, която постоянно се застъпва за гражданските права в софтуерната промишленост. Искът упреква Фейсбук, че нарушава общите условия за дискретност, като обработва персонални данни, с цел да ги изпраща на рекламодатели. Според ищеца потребителите в такава обстановка са подложени на самобитно наблюдаване, с цел да им бъдат натрапвани реклами.

Представители на Meta обявиха в коментар за Bloomberg, че компанията дава опция на потребителите да контролират листата с данни, събирани от софтуерните платформи, както и че организира съпътстваща разяснителна работа с аудиторията. Според изказването Meta се отнася съществено към сигурността на информацията и схваща какъв брой значима е тя за потребителите. Все още не са заведени правосъдни каузи против компанията пред съответните органи в Обединеното кралство.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР