Историята с разменените бебета в столичната болница Шейново стига до

...
Историята с разменените бебета в столичната болница Шейново стига до
Коментари Харесай

Казусът с разменените бебета отива в съда

Историята с разменените бебета в столичната болница " Шейново " стига до съд, откакто от лечебното заведение взеха решение, че няма да платят компенсации на неимуществени вреди на двете наранени фамилии. Общият размер на исковете, предявени от юристите на родитерите, е 600 000 лева

През декември се разбра, че две деца, родени в един и същи ден в болничното заведение през септември 2022 година, са били разменени при изписването на родилките от болничното заведение. Впоследствие и по този начин открива размяната. Семействата упрекват за случилото се лечебното заведение. Към днешна дата всяко от бебетата е при биологичните си родители.

Всяко от фамилиите претендира за 300 000 лева От " Шейното " обаче избират магистратите да се произнесат за евентуало дължими компенсации. " Предвид събитието, че въпросът е невиждан, а диапазонът на присъждани компенсации за неимуществени вреди в правосъдната процедура е необятен, Съветът на шефовете на " Втора САГБАЛ Шейново " ЕАД реши да довери разглеждането на проблема на съда ", написа в известие на болничното заведение, изпратено до медиите. Решението е взето на база мнение на външен съветник.

Разговорите на юристите на двете фамилии с юристите на болница за компенсациите са почнали на 3 януари. Десет дни по-късно бе реализирано съглашение децата да бъдат предадени на биологичните им родители. На 16-и януари пред bTV юрист Тодор Мангъров разяснява, че се изготвя план на съглашение, в което се предлага да бъде заплатена сума, която да " обезщети фамилиите за претърпените вреди ".

През декември, когато казусът закупи гласност, бе назначена инспекция на Изпълнителна организация " Медицински контрол ". Тя разкри, че не е сбъднат задоволителен надзор на разнообразни равнища в " Шейново ". Имаше и вътрешна инспекция в болничното заведение, след която бяха наложени три дисциплинарни санкции – на старшата акушерка от неонатологията, дежурния доктор от промяната, в която е станала размяната, и началника на отделението.

След този случай в лечебното заведение към този момент се ползва двойна инспекция при изписването на новородените.

Случаят повдигна и въпроса за стандарта при раждане в българските лечебни заведения, където в множеството случаи бебета се отделят от майките.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР