Историята ни даде важен урок: най-сигурният начин за унищожаване на

...
Историята ни даде важен урок: най-сигурният начин за унищожаване на
Коментари Харесай

Телеграф: Тази лудост с печатането на пари трябва да спре

Историята ни даде значим урок: най-сигурният метод за заличаване на цивилизацията е да бъде обезценена нейната валута. Само че в този момент политическият и финансов хайлайф не помни за това в напразния си и обезсърчителен опит да се преструваме, че към момента можем да живеем отвън опциите си.

Арогантността, презрението, икономическата амнезия и краткосрочните некомпетентни решения разрушават паричната политика от години, както във Англия, по този начин и в чужбина. В резултат на това капитализмът стартира да губи способността си да работи дейно и уравновесено. Манията за съвсем нулеви лихвени проценти и количествено облекчение води до погрешно систематизиране, оказва помощ на изтощени политици и дава опция на класа от непродуктивни бизнес бюрократи с промити мозъци.

Последната отвратителна демонстрация на този несполучлив опит за противопоставяне на тежката икономическа обстановка е скокът на потребителските цени. Тези, които имаха спестявания, бяха ограбени: през последната година възходящата инфлация незабелязано лиши най-малко 4,2%, а може би даже 6% от средствата в банковите сметки. Средната работна заплата понижа в действително изражение. Десетки милиони служащи, с възходящо отегчение, следят по какъв начин покупателната дарба пада пред очите ни. И всичко това макар диалозите за „ равнене “ и действителни нараствания на заплатите в някои области, като водачите на камиони.
Швеция се приготвя за прекосяване към електронна валута
Швеция има намерение до 2022 година да изследва опцията за преход към дигитален аналог на националната валута. Това заяви организация, Bloo...

Преди четвърт век лейбъристите и поучилите се от опита си от 70-те и 80-те години тори одобриха концепцията за твърда валута, което в последна сметка докара до независимостта на Английската централна банка. Вече е ясно, че проектът се оказа неуспех: както и в други области на стопанската система, ние тръгнахме по пътя на регресия. Традиционно се смяташе, че банката не може да накара стопанската система да пораства сама: може да съсипе всичко или да изглади нередностите, само че сигурно не може да ни обогати. Тази задача принадлежи на частния бранш и държавната политика в региона на данъчното облагане и разноските. Най-доброто, което банката можеше да направи, беше да поддържа инфлацията ниска и постоянна.

Три фактора трансформираха тази концепция, заменяйки я с ново, токсично групово мислене.

Първо, до неотдавна изглеждаше, че ниските ставки и паричното предложение не могат да предизвикат огромно нарастване на потребителските цени. Така се наложи неправилното разбиране, че глобализацията и технологиите са укротили инфлацията (като се подценява фактът, че от 1997 година насам цените на стоките и услугите в Обединеното кралство са се повишили с към 90%).

Второ, идеологически неконтролираните тори към този момент нямат визия по какъв начин да усилят Брутният вътрешен продукт на глава от популацията: плануваната декарбонизация и увеличените разноски за северната част на страната не го редуцират. Торите считат, че растежът се е забавил по естествени аргументи и не могат да признаят, че повода за това са нови регулаторни ограничавания, нефункционални и възпрепятстващи развиването на системата за данъчно облагане, обучение и обществено обезпечаване и, несъмнено, парично-кредитна политика.

И най-после, по време на финансовата рецесия, държавниците осъзнаха, че могат да разчитат на централните банки да отпечатат повече пари и да ги спасят. Централните банки от своя страна съумяха да избегнат отговорност за ужасни неточности, като сътвориха за себе си облика на героите и спасителите на света.
Франция и Германия със съществени запаси към валутата на Фейсбук
Министрите ни финансите на Франция и Германия показаха съществени запаси по отношение на криптовалутата „ Либра “ на Facebook зар...

Какво имаме вследствие на това? Политиците и банкерите по съглашение си затварят очите за инфлацията и тъпчат стопанската система с евтини пари, с цел да запазят по някакъв метод растежа. Те поддържат налозите и разноските и покачват цената на активите, с цел да заблуждават болшинството да си мисли, че става по-богато. Банката не желае да бъде упреквана за заличаване на стопанската система или понижаване на държавните разноски. Министерството на финансите, пристрастено към ниските лихви, се преструва, че не е наранено от инфлацията, и е наясно, че Банката на Англия се е избавила, като е напечатала куп пари по време на пандемията.

Прекомерното повишаване на инфлацията обаче е единствено забележим признак на болест, която унищожава нашето общество: егоистичните ползи на ръководещата политико-технократична класа доведоха до пагубни последствия, които се ускоряват.

Евтините и лесни пари унищожават консерватизма и либерализма и водят Англия наляво политически, културно и морално. От една страна, работните места станаха по-малко платени, а от друга, през последните няколко десетилетия, свръхниските заеми и количественото облекчение доста обогатиха 65% от популацията с жилище, до момента в който 35% от тези, които не имат това, се оказаха изхвърлени обратно. Собствениците на някои финансови активи са постигнали положителни резултати с помощта на евтините заеми, сходна е обстановката и с индексираните пенсии, само че пострадаха други спестовници. Кредиторите губят, длъжниците печелят.

Това не е същински капитализъм на свободния пазар, а негово извратено сходство, разрушаващо публичния контракт и подкопаващо институцията на фамилията. То изпраща дестабилизиращ сигнал, че единственият метод да забогатееш е към този момент да бъдеш богат, че пестеливостта и упоритата работа са загуба на време, отсроченото задоволство е за простаци и финансираният от задължения хедонизъм ще реши всички проблеми. Това ще докара до чудовищна класова война, крайната левица ще изиска да се вкара налог върху скъпите недвижими парцели и въобще върху всички благосъстояния, да се вдигнат минималните заплати и да се развържат ръцете на синдикатите, унищожавайки всичко, което е останало от стопанската система.

Евтините пари към този момент убедиха политиците, че бюджетът към този момент не е стеснен и че харченето е безвредно. Количественото облекчение на хората, в началото насърчавано от крайната левица, в този момент е необятно разпространено; доста " специалисти " в този момент споделят, че нашият " извънредно невисок " държавен дълг би трябвало да бъде повишен с най-малко 50%.
Венецуела маха пет нули от националната си валута
Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че скоро ще бъдат отстранени пет нули от националната валута боливар, оповестява МИА. Спор...

Евтините пари също по този начин насърчиха развиването на прогресивни корпорации, в това число непродуктивния, само че високоплатен сегмент от междинната класа, отдаден на демонстрирането на морално предимство. Като нанася вреди на такива надеждни типове икономисване като пари в брой и висококачествени скъпи бумаги, инфлацията подтиква по-рискови вложения в акции и облигации и оказа помощ на мениджърите на огромни фондове, изключително на индексни фондове, да затегнат хватката си. Тези фондове не се пробват да победят пазара. Те поеха различната роля на прогресивни охранители, принуждавайки частните компании да се записват за планове по безпределно реализиране на екологични и обществени резултати.

Заради евтините пари фирмите се включват в планове с ниска облага, стават мързеливи и по-малко ефикасни. Това ускори най-лошия тип корпоративна администрация, подкопавайки активността на доста компании, които в този момент жертват облагите за напредничавост.

Тази полуда би трябвало да спре. Английската централна банка би трябвало да увеличи лихвите. Трябва да се отдалечим от количественото облекчение. Правителството би трябвало да следи разноските. Или това, или изчакайте, до момента в който най-сетне пристигна най-голямата финансова отплата в историята и обществото загуби последното, което му е останало.

………………..

Анализът е на Алистър Хийт, в. „ Телеграф “

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР