Историята, която ви разказвам, е абсолютно истинска. Моя приятелка, музеен

...
Историята, която ви разказвам, е абсолютно истинска. Моя приятелка, музеен
Коментари Харесай

Пет изумителни находки на картини през 21-век

Историята, която ви описвам, е безусловно същинска. Моя другарка, музеен служащ, е командирована в къщата на български бежанец да опише имуществото, което той е завещал на българската страна. В края на един изтощителен ден тя си смъква халката, с цел да си измие ръцете и без да желае я изпуска на пода. Пръстенът се търкулва под леглото, тя се навежда и стартира да го търси в тъмнината и мърсотията и намира изпод скрита… картина на Пикасо.

Подобни истории може да звучат анекдотично, само че в действителност се случват към момента на разнообразни места по света. Ето пет от най-впечатляващите такива находки през последните години:



Джовани Болдини в Париж

В навечерието на Втората международна война една анонимна парижанка напуща жилището си покрай Операта и отива в Южна Франция, от където не се връща в никакъв случай. Когато преди три години старата дама умира на преклонната възраст от 91-години, в разказа на имуществото й откриват жилището, който тя има в Париж. Според разказите на специалистите, които първи са го отключили, вътре приличало на замъка на спящата хубавица – прахуляк, паяжини и изумителни съкровища. Сред тях и картина на Джовани Болдини, продадена за 2.1 милиона евро. Нарисуваната на картината красива жена е актрисата Марта де Флориан, в която Болдини бил влюбен, а собственичката на жилището е нейната внучка.



Микеланджело зад дивана

Мартин Кобер, боен авиатор от Бъфало, Ню Йорк, решил да продаде картината „ Пиета “, която имал завещание от родителите си. Картината била окачена на стената в хола му, само че синът му я удрял с топката си и по тази причина я държали зад дивана. Какво било удивлението на фамилията когато се оказало, че това е истинска творба на Микеланджело, на която той е нарисувал личната си статуя, намираща се в катедралата Св.Петър в Рим. През далечната 1883 година пра-пралелята на Кобер тръгнала с транспортен съд от Европа за Америка и нейната настойничка, немска баронеса, й подарила тази картина за спомен. Оценката на специалистите за платното е 300 милиона $.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР