Историята е известна: на високоскоростната магистрала A-10, свързваща Генуа със

...
Историята е известна: на високоскоростната магистрала A-10, свързваща Генуа със
Коментари Харесай

Едуард Лимонов: Кой и защо взриви моста в Генуа - една по-различна версия

Историята е известна: на високоскоростната автомагистрала A-10, свързваща Генуа със Савона, се срути мостът над река Полчавера и над квартали от града, написа в коментар за нещастието съветският публицист, журналист и политик Едуард Лимонов, представен от " Труд ".

Целият отвор на тази стоманенобетонна структура, с дължина към 80 метра се срина от височина 45 метра. В мрежата са налични фотоси и видеоклипове, които са неприятни. По времето, когато пиша тази публикация, мъртвите са 39. В Италия е разгласен народен печал.

Оказа се, че през май съм минал оттова, тръгвайки към Торино и Милано, а указателните табели ме докараха в Генуа. Беше пролетта и автомагистралата изглеждаше приятна.

Ето ти я и Генуа!

Както нормално се случва в тези случаи, има няколко версии за злополуката.

Срещу версията за амортизирането на моста (построен е от 1963 до 1967), работи фактът, че неотдавна, преди две години, през 2016 година, мостът е реконструиран и то изцяло. Така че, мостът, наименуван на името на неговия проектант – Моранди, с обща дължина 1,2 км, е бил реконструиран по стандартите от 2016 година.

Обикновено, мостовете по целия свят се строят, с цел да устоят на употреба за към 100 години. Тъй като мостът не е път, неговият ремонт е дълга и сложна история. Версията на разрушаването на моста поради неприятното време (вали дъжд, с пориви напразно, по-скоро това е порой) също не наподобява безапелационно поради същата реорганизация от 2016- а. Версията, че мостът се е сринал от удар на гръмотевица по един от стълбовете на моста, би трябвало да се приключи, макар, че тя се харесва на италианските и международните медии.

Удар от гръмотевица. Кой видя това? Видяхме, имаме свидетел. Той ни сподели какво е видял. „ Около 10:35 локално време в основата на един от стълбовете удря гръмотевица и незабавно по-късно стартира да се разрушава структурата на моста и по-късно той изцяло се срина “, споделя очевидецът.

Експертите настояват, че ударът от гръмотевица не може да унищожи мощния мост от стоманобетон. Не е по силите й и това е равностойно на изстрел със сачма по слон. Най-големите вреди от гръмотевица по моста е да разтопи метала в мястото на удара. Само да го стопи и единствено при един дирек. Моето мнение е, че мостът е бил взривен. По време на детонацията на мостовата опора, безусловно ще има светлинен изблик, който очевидецът е описал като мълния. Светкавицата, както към този момент беше упоменато нагоре, не можа да смъкна опората на моста и това не е по силите на една гръмотевица, а е работа за няколко кг експлозиви.

Зам.-министърът на превоза на Италия Едуардо Рикси споделя: „ Такъв мост не може да се унищожи от удар на гръмотевица или от стихия и виновниците би трябвало да бъдат открити “.

Кой го взриви? За да разберем това, ще напомня някои недалечни събития. В Италия на власт одеве идват евроскептиците и популистите дружно с националистите. Двете най-големи политически организации са Lega (бившата Ломбардска лига), водена от Матео Салвини, и „ Пет звезди “, водена от Луиджи ди Майо. Салвини става министър на вътрешните работи на Италия и незабавно потвърди, че новата дясна коалиция не се майтапи, когато даде обещание да освободи страната от мигрантите.

На 10 юни тази година Салвини разгласи отхвърли си да одобри в италианските пристанища противозаконните мигранти, а точно корабът „ Водолей “, благосъстоятелност на SOS Mideterranee, с 629 мигранти на борда, от които 123 от тях малолетни, 11 деца и 7 бременни. „ Водолей “ беше заставен да търси кей в Малта, където също получи отвод, и в последна сметка корабът отпътува за Испания, където социалистите бяха на власт.

Още на 16 юни Салвини съобщи, че Италия не е подготвена да одобри новите два кораба с незаконни имигранти: Lifeline и Seefuchs. И се обърна към всички тези господа, които сътвориха този замърсен бизнес за контрабандистите и към бранителите на човешките права да прекратят доставката на незаконни имигранти в Европа през Италия. „ И дано тези господа да знаят, че Италия към този момент не взе участие в активността на незаконната имиграция, и по тази причина те би трябвало да си търсят други пристанища – не италиански, където това може да се случи “, – написа Салвини в своя фейсбук.

По този метод Италия нанесе сериозен удар върху главния маршрут на незаконната миграция от Африка към Европа. Много италианци останаха удовлетворени от това, само че не и ислямските екстремисти. Те реагираха навръх противоположното. Аз имам вяра, че мостът Моранди е бил взривен. И това са те. За възмездие. Ужасно възмездие. Имате ли възражения?

И какво, те не наказваха ли европейците единствено поради тяхната народност? Шиитите не ги ли печаха, затворени в стоманени кафези единствено поради религиозната им принадлежност? Може да бъде и по-лошо. Може да има кръв. Много кръв. Валеше и поради лятната почивка и неприятното време нямаше доста коли на моста. Мълния, споделят медиите… Аз споделям, че това е гърмеж.

Спазват предизборните си обещания

Когато посетих Милано, Торино, и Варезе през май, аз промотирах една от моите книги, а членовете на партията на Салвини се радваха на идното образуване на държавното управление. Те се заклеха, че ще изпълнят предизборните си обещания, дадени пред италианския народ, ище спрат противозаконната миграция, която дестабилизира страната. Ето извършиха ги. Те даже се похвалиха, че ще изведат страната от НАТО. Е, ще забележим.

*Едуард Вениаминович Лимонов (Савенко) е съветски публицист, журналист и политик. Популярен е с литературния си псевдоним Лимонов. Принуден е да емигрира в Съединени американски щати през 1974 година, а по-късно живее в Париж от 1980 година Връща се в Русия през 1992 година и основава дясно радикалната Национал-болшевишка партия.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР