Историческите записи описват турския град Ани като могъщ културен център

...
Историческите записи описват турския град Ани като могъщ културен център
Коментари Харесай

Развалините на някогашния град Ани

Историческите записи разказват турския град Ани като всесилен културен център на империи, управлявали епохи. Този в миналото превъзходен град, който е бил дом на над 200 000 души, през днешния ден е зарязан и пропуснат.

През 19 век Ани е бил известен град, вдъхващ възхита в своите посетителите. Славата му избледнява с експлоадирането на Първата международна война, а по-късно и с арменския геноцид, оставяйки мястото изгубено сред милитаризираните земи в близост. Развалините на Ани са минали през голям брой тествания и неприятности. Районът се намира в противоречивата територия на окръг Карс, който е в непосредствена непосредственост до границата с Армения. Първоначално Ани е бил арменски град и даже през днешния ден има спор сред днешните Турция и Армения във връзка с него.

Градът е оживял след войни, вандализъм и трусове, случвали се в продължение на три века, както и по време на ръководството на 5 империи – династията на Багратидите, Византийската империя, династията на Селджуките, грузинците и Османската империя.

След експлоадирането на Първата международна война градът е възобновен за малко, само че по-късно целият регион е даден на новосъздадената Република Армения. Турската война за самостоятелност довежда до поврат в събитията и Ани става част от Турция.

Историците се пробват да подчертаят смисъла на града, който е бил подценяван през последните години, предлагайки той да бъде включен в листата за международно завещание на Юнеско. Те даже оферират друго име – „ Градът на 1001 църкви “. Макар и разрушени, многочислените църкви в града притеглят туристите със своята мистична прелест. Това име несъмнено не показва точния брой на църквите, само че археолозите са разкрили към 40 църкви, параклиси и мавзолеи. Според някои историци през 11 век в този културен център са живели към 200 000 души.

Една от най-интересните забележителности на града е Катедралата Ани. Две трусове от 1319 година унищожават нейния купол, само че огромна част от нея към момента е непокътната. Катедралата е издигната през 1001 година – по време на ръководството на Гагик I. Интересното е, че нейният основател, арменският проектант Тръдат, ремонтира „ Света София “ през 10 век.

Значителният брой на културни полезности в Ани трансформира града в място, което все пак, което „ претърпява “, остава място с голямо културно и исторически значение, което не трябва да бъде изоставяно.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР