От години учени и археолози се опитват да разгадаят пъзела

...
От години учени и археолози се опитват да разгадаят пъзела
Коментари Харесай

Тайнствата на Чичен Итца и Мачу Пикчу

От години учени и археолози се пробват да разгадаят пъзела от мистерии, обвиващи Чичен Итца и Мачу Пикчу. Всъщност, цивилизациите на античните маи и инки, с които свързваме тези културни паметници, съставляват една огромна въпросителна за актуалното общество. Колкото и доста да знаем за тях, в никакъв случай не е задоволително, с цел да си разбираем вярванията и ритуалите им. Нека ви срещнем с едни от най-интересните обстоятелства, витаещи към тези колоси на човешката история.

Чичен Итца – градът на маите и толтеките

Както Чичен Итца и Мачу Пикчу интригуват  мнозина, по този начин и самата просвета на маите и инките е извор на мистерии.

Древният град на маите е бил изучаван от мнозина досега, само че малко се знае за него. Разположен на полуостров Юкатан, Чичен Итца е тайнствен, колкото и мистериозното изгубване на динозаврите. Връхната точна на подем на града е в интервала от 1200г.пр.хр. до 600г.пр.хр.

Главен политически, стопански и набожен център в района, градът на маите крие безчет тайнства. Първото от тях е мистериозното му занемаряване през 13 век прочие хр. без забележима основателна причина. Джунглата е покрила огромна част от останките на града. Много видни археолози прекарват живота си в проучване на множеството пирамидални храмове, дворци, обсерватории и публични здания. Друга тайнственост на Чичен Итца са множеството дупки за предпазване на вода в града.

Всъщност маите са имали една от най-добре развитите водопроводни системи за времето си, като причина за това са били пресъхващите реки в района. През 10 век пр.хр. толтеките се заселват в града и стартира интервала на взаимно общуване с маите. Точно през този интервал е основан и монументът на стъпаловидната пирамида на Кукулкан – една от най-внушителните в района.

Кръвожадните традиции на жертвоприношения от човешки и скотски темперамент са много безчовечен съгласно откривателите, на фона на добре развитите научни знания за този народ. Кукулкан и стъпаловидната му пирамида е основна сцена на голям брой ритуали. Маите са имали неповторим календар, движещ се по етапите на луната и слънцето. Повечето от постройките в града са обвързани със характерно местонахождение по отношение на небесните тела и отразяват дълбоките знания на този народ в астрономията. Както Чичен Итца, по този начин и Мачу Пикчу е строго астрономически насочен. Уникално е по какъв начин без помощта на принадлежности на труда маите са построили едни от най-красивите здания в Човешката история. Като че ли, с идването на толтеките жаждата за кръв на това общество нараства и жертвоприношенията се умножават.

Освен стъпаловидната пирамида са разкрити и останките на Храма на ягуара, няколко стадиони за игра на топка и Стената на черепите. Обсерваторията „ Ел Каракол “ е една от неповторимите здания в града. Тя прилича структурно черупката на охлюв. От нея маите са изучавали слънцето, луната и звездите.

Друга тайнственост, обвиваща града, е последното разобличаване на учените, че Кукулкан е планиран акустично да прилича звуци от природата.

Как една толкоз висша нация, може да има толкоз примитивни и насилствени ритуали? Може би, няма в никакъв случай да разбираем мистерията на Чичен Итца и Мачу Пикчу.

 

Мачу Пикчу –  Едно от Новите Седем Чудеса на Света

Чичен Итца и Мачу Пикчу се разграничават много между тях, само че в същото време и си наподобяват. Разположен на повече от над 2000 метра надморска височина, Мачу Пикчу се издига величествено в Андите.

В региона на Перу, града на инките е най-посещаваната туристическа атракция. По незнайни и спорни физически закони, градът е построен от солидни камъни и в него могат да се видят над 150 здания. Храмове, гробищни паркове и публични постройки, всички от солидни каменни блокове, непостижими за покачване от човешка ръка. Внушителни стълбища от по над 100 стъпала, построени от единични каменни блокове.

Повечето откриватели имат вяра, че тежките над 100 кг каменни блокове, са бутани от локалните инки по хълма нагоре. Възможно ли е това? Все още не е конкретизирано, за какво великите инки са построили града си точно тук.

Дали от религиозни или всемирски съображения. Изумлението нараства от ден на ден от майсторската техника за градеж с каменни блокове на инките.

Те не употребяват бетон или цимент, с цел да споят камъните, а точно ги вклиняват един в различен.

Камъка „ Интихуатана “ ситуиран в най-високата точка на града, навежда мнозина откриватели на мисълта, че града е издигнат от инките за задачите на Астрономическа обсерватория. Два пъти в годината камъкът отбелязва интервала на двете равноденствия, като не хвърля никаква сянка на земята.

За разлика от маите, инките са били миролюбиви откриватели и множеството им градове са разрушени от испанските завоеватели. Мачу Пикчу оцелява само заради своето местонахождение.

Чичен Итца и Мачу Пикчу са градове, отразяващи величието на своите основатели. Те са забулени в мистериозни, религиозни, културни и проучвателен обстоятелства от спорен темперамент.

 

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР