Истинска спекула се вихри с цените на основни хранителни продукти

...
Истинска спекула се вихри с цените на основни хранителни продукти
Коментари Харесай

Гърците ядат два пъти по-евтино от нас

Истинска далавера се вихри с цените на съществени хранителни артикули в България. “Труд ” ревизира цените на някои съществени храни, които се продават в една и съща верига магазини в България и в Гърция. Оказва се, че у нас някои цени са 30-40% по-високи в сравнение с в южната ни съседка.
Екипът на “Труд ” особено подбра храни, които не са създадени в България или Гърция. Причината за това е, че има разлика в най-масово отглежданите аграрни култури у нас и в Гърция. Например в България е експортьор на пшеница, а Гърция на маслини. Освен това има разлика в дотациите за фермерите в двете страни, в климата и изискванията за напояване също има разлика. Всичко това може да бъде употребявано като пояснение за какво в Гърция цените на доста храни са по-ниски. Затова съпоставяме цените на храни на едни и същи производители, които се внасят и в Гърция и в България от една и съща верига магазини, която работи и в двете страни.


 

Холандската отлежала Гауда в разфасовка от 450 грама у нас коства 9,99 лева, а в Гърция цената е 3,75 евро. Става въпрос за една и съща компания производител, идентичен период на зреене на гаудата и за едни и същи разфасовки, само че в България цената е с 36% по-висока. Още по-голяма е разликата в цените на сиренето Грана Падано, което у нас се продава по 8,99 лева за разфасовка от 200 кг. Абсолютно същото сирене в Гърция е 3,29 евро. У нас цената му е с близо 40 на 100 по-висока.

Редица производители, които употребяват лична дистрибуторска мрежа, продават стоките си на разнообразни цени в другите пазари. Най-често пазарните тактики са две. При първата в страните с по-ниски приходи продават стоките на по-ниски цени, с цел да бъдат налични за приходите на локалното население и хората да ги купуват. Втората пазарна тактика е, когато търговецът или производителят не могат да разчитат на огромен оборот в страна с по-ниски приходи, да се опитат да продадат стоката на по-висока цена като я включат в по-висок ценови сегмент от пазара. Логиката за търговеца е, че когато малко хора купуват стоката, най-малко да я взимат на висока цена.

Оказва се, че у нас ползват втората пазарна тактика и се пробват да продават вносното сирене като първокласна стока. За множеството поданици на Европа сиренето е просто главен хранителен артикул. А у нас се трансформира в разкош и кг Грана Падано излиза 44,95 лева Човек на минимална заплата за един месец работа може да купи единствено 16 кг. от това сирене. А в Гърция с минималната заплата може да купят 43 кг.

 

В България продават сирене Ементал в разфасовка от 400 грама за 8,49 лева В Гърция в магазин от същата комерсиална верига, безусловно същото сирене е на цена 3,49 евро. У нас цената е с 24 на 100 по-висока. В България Моцарела в разфасовка от 250 година коства 4,49 лева, а в Гърция разфасовка на същия производител от 125 грама коства 0,99 евро. Оказва се, че цената у нас за кг от сиренето е с над 15% по-висока в сравнение с в Гърция, и то в случай, че по-принцип по-големите разфасовки, каквито продават в България, са по-евтини. У нас костват със 74% повече.
При спагетите разликата е най-голяма
Мортаделата е с малко от горната страна

 

Най-драстичната разлика в цените в магазини от една и съща комерсиална верига в България и в Гърция е при спагетите. В България пакет спагети от 500 гр. коства 2,35 лева В Гърция пакет лингуини на същия производител и същия грамаж коства 0,59 евро, а пакет спагети е 0,69 евро. Основната разлика сред спагетите и лингуините е, че спагетите са дълги и кръгли, а лингуините са дълги и плоски. Има дребна разлика и в съставките. В магазина в София, който “Труд ” ревизира, от по-евтините лингуини изобщо нямаше, а спагетите са с близо 74% по-скъпи в сравнение с в Гърция. Като всички тези калкулации са направени при курс на еврото от 1,96 лева - курсът “продава ” на обменните бюра, на който всеки може да купи евро против левове.

 

Големите търговски вериги, които вършат огромни обороти, биха могли да договорят с банките и по-добър обменен курс.
В Гърция доста по-евтини са и редица други артикули като перилни препарати да вземем за пример.
При вносните за България и Гърция месни артикули също има разлика в цените, само че тя не е толкоз фрапантна. Например мортадела в разфасовка от 150 грама у нас се продава за 3,99 лева В Гърция безусловно същата мортадела коства 1,99 евро. На пръв взор цената наподобява една и съща. Но обменният курс не е два лв. за евро. Реално цената у нас е с 2,3% по-висока, в сравнение с в Гърция.
Оборотът е с над 10% по-малък по отношение на предходната година
Свиваме покупките на храни
Спад при компютрите и телефоните

През всеки от месеците от февруари до юли има спад на продажбите на храни и питиета по отношение на предходния месец, което се дължи на повишаването на цените.
Високите цени на храните доведоха до стесняване на продажбите. През юли има спад с 10,5% на оборота при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения в съпоставяне със същия месец на предходната година, оповестиха от Национален статистически институт.
Това е втори следващ месец на спад на продажбите на храни и питиета на годишна база. През юни понижението беше с над 3 на 100.
Тенденцията за стесняване на покупките на храни стартира още от началото на войната в Украйна. През всеки от месеците от февруари до юли има спад на продажбите на храни и питиета по отношение на предходния месец. През юни и юли свиването на продажбите е надлежно с 2,5% и 3,5% по отношение на предходния месец. Данните на Национален статистически институт демонстрират, че колкото повече нарастват цените, толкоз по-голям е спадът на продажбите.
Свиване на потреблението е единственият метод за стопиране на инфлацията. Пазарната логичност е, в случай че хората се запасяват и пазарят повече, цените да нарастват. А при стесняване на търсенето цените ще нарастват по-малко, а в редица случаи може даже да бъдат намалени. Именно за стесняване на търсенето и предотвратяване от риска от трайно повишение на инфлационните упования в четвъртък Европейската централна банка увеличи главните си лихви с 0,75%, което до момента в историята на еврото не се беше случвало. Освен това ЕЦБ разгласи, че покачвания на лихвите ще има и при последващи съвещания на Управителния съвет.
За втори следващ месец има спад в продажбите на компютри и мобилни телефони. През юни оборотът в търговията с компютърна и информационна техника се сви със 7% по отношение на предходния месец, а през юли спадът е с 5 на 100. През юни и юли има и спад на онлайн продажбите по отношение на предходния месец - надлежно с 3,4% и 2 на 100.
За разлика от храните, където има сериозен спад, продажбите на облекла и обувки нарастват доста. Пред юли оборотът в търговията на дребно с облекло, обувки и кожени произведения е с близо 30% по-висок по отношение на същия месец на предходната година.

Източник: " Труд "
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР