Истинността на всеизвестния факт, че колкото по-дълго и активно се

...
Истинността на всеизвестния факт, че колкото по-дълго и активно се
Коментари Харесай

Дългото дъвкане увеличава ползите от храната

Истинността на общоизвестния факт, че колкото по-дълго и интензивно се предъвква храната, толкоз по-малко от нея се губи при преправка в организма, неотдавна бе доказана от доктор Ричард Мейтс, професор по хранителни науки в университета „ Purdue ”. Той е провел опит, който потвърждава изказванието.

Изследването било малко, само че доста ползотворно. Група доброволци в продължение на три дни се хранела единствено с равни количества бадеми и вода. Те били разграничени в три групи, като едната трябвало да дъвче храната си единствено по 10 пъти преди да се преглътне, втората - по 20, а третата - по 30 пъти.

На третия ден участниците били подложени на специфични измервания на фекалните мазнини, посредством които да се дефинира какъв брой сила е била поета от организма и какъв брой е отделена и похабена.

 Сладки неща

Резултатите са повече от забавни - в изпражненията на третата група са регистрирани минимум мазнини, което значи, че храната се е усвоила най-добре при тях, за разлика от другите две.

Това обаче не е всичко. Оказва се, че дъвченето въздейства и на това доколко ще бъдат разградени потребните съставки от признатата храната. Например потреблението на бадемите може да се прави по два метода.

Първият е посредством минималното количество сдъвкване. Той подготвя към по-засилено освобождение на белтъци. Вторият вид е с търпеливо и дълготрайно сдъвкване и надлежно - към по-изразено освобождение на витамин Е.

 Стомах

Учените акцентират, че когато гледаме наличието на дадени артикули, решаващият фактор, който би трябвало да вземем поради, е точно сдъвкването на храната. В наличието данните са систематизирани, като не е регистриран методът и продължителността на механичното сдъвкване на храната. По този метод степента на усвояването им от храносмилателната система е неразбираема.

Спрямо всичко казано дотук излиза наяве, че колкото повече време отделяме на сдъвкването на храната, толкоз по-големи изгоди извличаме от нея, редом със занижения калориен банкет. Специалистите предлагат една хапка да се сдъвче 40 пъти.

Границите обаче варират и действително към 25 сдъвквания са задоволителни да я трансфорат в полутечна. Друг значим миг е тя да се трансферира от двете страни на устната празнина, с цел да се омеси в оптималната степен със слюнката, която има разграждащи свойства.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР