„Истината или се осмеляваш“. Това не е играта с бутилка

...
„Истината или се осмеляваш“. Това не е играта с бутилка
Коментари Харесай

„Истина или се осмеляваш“ - „Младите в театъра 2019“

„ Истината или се осмеляваш “. Това не е играта с бутилка „ Истина или предизвикателство “, а е заглавие на пиеса на австрийската звезда в драматургията – Щефан Лак, която през днешния ден, от 19 часа, младият и живописен режисьор Васил Дуев слага на сцената на Драматичен спектакъл – Ловеч, с артисти от габровския Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов “.

Постановката е една от десетте, които се играят в границите на обичайния фестивал „ Младите в театъра 2019 “(от 1 до 8 октомври в Ловеч). Фестивалът се организира на всеки две години и няма конкурсен темперамент. Създаден е през 1985-а под надпис „ Дни на младата театрална постановка “, като тогава измежду дебютиращите режисьори е и живеещият от години в Германия и наложил се там със характерен почерк Иван Станев. Други негови сътрудници, чийто звезден път потегля от фестивала в Ловеч, са Бойко Богданов, Възкресия Вихърова, Стефан Москов и други Фестивалът прекъсва за 13 години, само че когато се завръща под името „ Младите в театъра “ е изпълнен с още по-дързък блян към откривателство.

Събитието е подкрепено от Министерството на културата и община Ловеч, като цените на билетите са сред 6 и 8 лв.. Постановките се играят на двете подиуми на Драматичен спектакъл - Ловеч.

Фестивалът бе открит на 1 октомври с „ Апарт “ – документален театър по текстове от сборника „ Артисти със сребро в косите “ на софийския спектакъл „ Азарян “ с режисьор Илко Ганев. Ден по-късно феновете бяха предизвикани от танцовия театър „ Кукери “ на шуменския драматично-куклен спектакъл „ Васил Друмев “, с хореограф Стефания Геориева и композитори проф. доктор Димитрина Кауфман и Мария Кауфман.

Утре (4 октомври, от 18.00 часа) на камерна сцена може да бъде забелязано представлението – „ Хляб в джоба “ на Матей Вишниек с режисьор Ивайло Ненов от Драматичен спектакъл „ Стефан Киров “ – Сливен. Час по-късно на главната сцена ще бъде играна комедията „ Три сватби и едно възкресение “ на Драматичен спектакъл „ Сава Огнянов “- Русе с режисьор Ивайло Ненов. Тя е основана по „ Слуга на двама господари “ на Карло Голдани.

На 5 октомври феновете ще видят авторския театър на Елица Петкова „ Три “ по претекстове от пиесата „ The Bond “ от Уолтър Уайкс, въодушевена от поезията на Робърт Фрост и Ейми Лоуъл. Час по-късно, на съществена сцена, ще бъде сложено неведнъж награждаваното зрелище „ Вампир “ от Антон Страшимиров на младия режисьор и шеф на Благоевградския спектакъл - Маргарита Мачева.

На 6 октомври (неделя), от 11.00 часа ще бъде показано детското зрелище "Алиса в страната на чудесата " на Държавен куклен спектакъл - Стара Загора на режисьора Елица Петкова.

На 7 октомври ще се играе „ Балканът не е мъртъв “ от Деян Дуковски на хасковския спектакъл „ Иван Димов “, с режисьор Стефан Зарев.

В последния ден от фестивала ще бъде показан документално-танцовият театър „ Един ден, двадесет и три часа и една минута “ на ловешкия спектакъл. С него домакините ще отдадат дължимото на първия български космонавт Георги Иванов, родом от Ловеч, направил полета преди четиридесет години. Режисьор на спектакъла е Благой Бойчев. Към фестивала е планувана и съпътстваща стратегия. Всеки ден преди представленията актьорите от ловешката натрупа ще показват физически спектакъл навън. Младите артисти ще вземат участие и в театралната работилница на унгарския режисьор Марк Търноки, като крайният резултат от взаимната им работа ще бъде показан в последния ден от фестивала - 8 октомври. Любителите на кукления спектакъл също не са забравени – за тях тематична лекция ще изнесе режисьорът на ловешкия спектакъл Дарко Ковачевски.

Специален посетител на 8-дневното събитие ще е Мария Сапунджиева. В рамките на фестивала е планувано и артистът Мариян Маринов за първи път да покаже кино лентата си за Димчо Дебелянов пред възпитаници от Профилираната езикова гимназия „ Екзарх Йосиф I “, която и той е приключил. Тази среща с ученическата аудитория може и да е изненадваща, тъй като в някакъв смисъл лишава от престижа на фестивала – белким към него не демонстрират интерес млади театрали и бъдещи артисти от цялата страна, а освен жителите на Ловеч и освен хора, свързани биографично с актьорите?!

В същото време бърз обзор на положението на образованието по актьорско майсторство в страната демонстрира, че едно от дребното места отвън НАТФИЗ, където се приготвят бъдещи артисти - Югозападният университет „ Неофит Рилски “ не се радва на особена известност – тази година в университета бяха оповестени спомагателни на практика кандидат-студентски изпити за попълване на свободните места по „ Актьорско майсторство “. Освен това програмата е акредитирана до 2019 години. Ето за какво за младите, изкушени от театралното изкуство, „ Истината или се осмеляваш “ си звучи извънредно настоящо – "Истината " гласи: през днешния ден дипломата по актьорско майсторство не е най-печелившият входен билет за живота, само че единствено осмелилите се да слагат този факт на назад във времето, могат да се окажат новите, а за какво не и по-добрите Иван Станев, Бойко Богданов, Възкресия Вихърова, Стефан Москов...

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР