Испанското правителство временно спря дейността на каталунската делегация - известна

...
Испанското правителство временно спря дейността на каталунската делегация - известна
Коментари Харесай

Испания временно затвори "посолството" на Каталуня в Брюксел

Испанското държавно управление краткотрайно спря активността на каталунската делегация - известна на медии и няколко поредни кабинета в Барселона като " посолство " - в Брюксел, с цел да предотврати среща сред уволнения министър председател Карлес Пучдемон неотдавна определения ръководител на Народното събрание Роже Торен.

Това беше единственото посланичество на самостоятелната област, което продължи работа, откакто Мадрид приложи така наречен " член 155 " по отношение на Каталуня в отговор на оповестената самостоятелност в края на октомври. Кабинетът на Пучдемон беше планувал няколко десетки милиона евро бюджет за " посолствата си " в Европа и другаде.

Торен, който малко след назначението си официално разгласи кандидатурата на Пучдемон за още един мандат като министър председател, дойде в Брюксел, с цел да беседва с него за метода, по който уволненият водач ще взе участие в процедурата по избиране, в случай че не се върне в Барселона. Двамата трябваше да се срещнат в централата на делегацията, само че се наложи да го създадат другаде. Целта, оповестена от управляващите в Мадрид, беше да не се позволен скупчвания на публицисти, деятели и други в региона.

Без дефинитивно решение

Испанският кабинет има право да предприеме сходна стъпка, до момента в който ръководи директно Каталуня. Според в. " Ла вангуардия " самият външен министър Алфонсо Дастис е заръчал да се направи вероятното срещата да не се състои. Все отново Пучдемон и Торен разоваряха в централата на Европейския свободен алианс, от който е част и партията, излъчила новия ръководител на Народното събрание, Каталунска републиканска левица (ERC).

Пучдемон по-рано обмисляше да " упълномощи " различен народен представител да показа кандидатурата му, само че се отхвърли от концепцията, откакто кабинетът в Мадрид предизвести, че няма опция да стане министър председател от разстояние. След срещата с Торен той сподели, че не изключва нито една опция, с цел да бъде назначен, и че наличието му в Народното събрание в Барселона би било " идеалният вид ", само че не отговори недвусмислено на въпроса дали ще се върне, или ще остане в Брюксел все още на избора. Вчера той акцентира, че би желал да се прибере, в случай че има гаранции за сигурността му от испанските управляващи.

Бившият министър председател е в Белгия от съвсем три месеца и ще бъде арестуван, в случай че се върне на испанска територия, защото националната заповед за ареста му - за разлика от европейската - още не е оттеглена. В началото на седмицата той взе участие в конференция в Дания и испанската прокуратура изиска европейската заповед да се възобнови, само че съдът отхвърли това.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Кризата в Каталуня (211)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР