Исканията към Република Северна Македония (РСМ) съдържащи се във френското

...
Исканията към Република Северна Македония (РСМ) съдържащи се във френското
Коментари Харесай

Петков: Исканията ни към Скопие станаха европейски

Исканията към Република Северна Македония (РСМ) съдържащи се във френското предложение, към този момент не са единствено български, а европейски.

Това съобщи през днешния ден министър председателят Кирил Петков след края на срещата на върха „ ЕС-Западни Балкани “ в Брюксел.

Още преди започването й той предизвести, че няма хипотетична опция страната ни да вдигне ветото против Скопие през днешния ден.

„ Видяхме също, че част от условията, свързани с френското предложение, са доста сложни за приемане от РСМ “, сподели Петков.

Страната ни постигнала триумф в тази сфера, като съумяла да изясни за какво би трябвало да се случат нещата, които желаеме.

„ След това тежката задача ще бъде несъмнено при РСМ, която ще би трябвало да одобри нашите условия, с цел да може да продължи напред “, заключи министър председателят.

Водените от него диалози в Брюксел са били доста тежки. Петков ясно споделил, че до момента в който няма решение на българския парламент, нито той единолично, нито държавното управление ще трансформират позицията на София.

„ Аз съм заречен на българския народ, че това решение ще бъде взето от Народното събрание “, съобщи Петков при идването си в Брюксел, преди започването на срещата на върха.

„ Българският парламент е институцията, която има най-голяма представителност. Аз постоянно си държа на думата. Независимо какво ще се случи през днешния ден, кой какво ще изиска от мен, аз ще защитя тази позиция “, увери министър-председателят.

Самият той харесва френското предложение. И вижда в него, че конституцията ще се промени, преди да стартира преговорният развой, че ще можем постоянно да стопираме процеса, в случай че в Скопие не се оправят:

„ Това е доста допбро предложение. Не мисля, че можем да имаме друго такова предложение. “

И въпреки да сподели, че няма хипотетична опция нещо да се случи през днешния ден,Петков се надява, че в околните дни Народното събрание да вземе решение по въпроса. Той също по този начин има вяра, че в този исторически миг можем да защитим всички български ползи. Всичко, за което сме си мечтали, го имаме в предлагането.

Премиерът нае пропусна да нападне съперниците си, които през вчерашния ден смъкнаха държавното управление му:

„ През цялото време тематиката за Северна Македония беше мъглата, която се спускаше върху общественото пространство с една единствена цел – да разклащат държавното управление, с цел да крадат милиардите. Само че ние като им казахме: „ Няма да ви дадем милиардите, които желаете да откраднете, не се съгласяваме с вашите номинации, прамирно за Българска народна банка “, Северна Македония остана в нищото. И огромната теза беше: „ Ама той ще съобщи... “ За днешния ден ставаше дума. И през днешния ден ще видите, че ще изляза със същата позиция, с която влизам.

Петков се обърна към опозиционните партии:

„ Не можеш да излизаш по малкия екран и да се биеш в гърдите, че ще направиш нещо, и в свледващия миг след обяда да блокираш комисията (по външна политика – б.р.). Това е безспорна политическа измама. Ако толкоз се бият в гърдите, през днешния ден да отидат на комисия, а след това да вършат кворум. Не мога да допускам, че не могат да създадат кворум. Нали бяха доста постоянни, доста мощни, всичко знаят? Вчера рискуваме 2,6 милиарда. “
Страхливци, крадци...
Министърт ръководителят даде и пояснение за какво съгласно него опозицията не желае да направи кворум:

„ Защото ги е боязън. Защото не могат да изберат дори ръководител на Народно събрание. Тези хора са едни страхливци, мислят единствено по какъв начин да манипулират. Ако имат същинска позиция - през днешния ден комисията заседава, идващите дни може да има отворена полемика, с цел да разбере целият български народ. Всички би трябвало да знаят, че сме защитили позицията ни с това предложение. “

Допреди две седмици всички казвали, че министър председателят би трябвало самичък да вземе решение, а в този момент приказват за Народното събрание.

„ Или сте едни страхливци всички вие, които се пробвате да трансферирате горещия картоф, или сте едни крадци, които се пробвате да клатите държавното управление, с цел да откраднете едни милиарди, или сте държавници. Ако сте държавници, отидете на комисия, да се приказва пред целия народ и да се вземе вярното решение. Днес ще кажа на всички мои европейски сътрудници, че до момента в който Народно събрание не вземе решение, българската позиция остава такава, каквато е “, заключи Петков.

По думите му двойнствеността е нещо особено за експремиера Бойко Борисов. Това го следим към този момент 12 години, добави министър председателят в оставка.

Кирил Петков не пощади и президента Румен Радев:

„ Не може от две седмици КСНС да не се привиква, да се крием на разнообразни места и да споделяме, че то едните би трябвало, то другите... А защитавал ненапълно позицията, но не защитавал ненапълно позицията... Ако си президент на място, викаш КСНС, всички служби, всички партии. Сядаме всички дружно, обсъждаме и излизаме. Но не - отново било на държавното управление, на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливвци. Аз ще си спазя моето заричане пред народа и се надявам да имаме отворена полемика. “
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР