„Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия“, заяви вицепремиерът

...
„Искаме диалог и деескалация на напрежението с Русия“, заяви вицепремиерът
Коментари Харесай

Нинова за конфликта НАТО-Русия: Няма позиция на правителството, всичко казано до тук са лични мнения

„ Искаме разговор и деескалация на напрежението с Русия “, съобщи вицепремиерът и водач на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова във връзка напрежението НАТО-Русия и спорът в Украйна, оповестиха от пресцентъра на партията.

„ Друг въпрос също стои на дневен ред – напрежението по оста НАТО-Русия и спорът в Украйна. Чуват се разнопосочни сигнали от членове на Министерския съвет “, добавя Нинова.

„ Искам да е ясно едно – този въпрос не е дискутиран в Министерски съвет и няма решение на държавното управление. Всички изразени дотук отзиви са персонални отзиви “, добавя соцлидерката.

„ Ние през вчерашния ден не декларирахме позиция, тъй като през днешния ден имаме своя най-голям конгрес и е добре да обсъдим тук този въпрос. Българска социалистическа партия сме избрали своя път още през 2004 година, когато сме решили да подкрепим участието на България в НАТО, това е реалност. Но България е суверенна и самостоятелна страна и взима решенията си независимо и вън от всякаква непозната интервенция, без значение от кое място идва. Ние не желаем да бъдем въвличани във война ", акцентира Нинова.

„ Настояваме да се понижи напрежението и разногласията да се вземат решение с дипломатически средства. Искам да прочета какво е написано в съдружното съглашение на актуалното държавно управление за взаимоотношенията ни с Русия. И също да помоля па сътрудниците да се придържат към текстове, които сме подписали всички дружно. В държавното съглашение написа следното: „ Възстановяване на разговора с Русия в границите на политиката на Европейския съюз и развиване на равноправни отношение, учредени на правилата на интернационалното право. Сфери на съдействие с Русия: стопанска система, енергетика, туризъм, просвета и обучение. Подкрепа за Минския развой за дипломатическо позволение на спора в Източна Украйна с мирни средства. Подкрепа в границите на Европейски Съюз и НАТО за деескалация на опълчванията в Черноморския район. “ Това е от формалния документ на българското държавно управление за връзките България-Русия ", сподели още Корнелия Нинова.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР