В Министерството на електронното управление теглят номерата на машините за

...
В Министерството на електронното управление теглят номерата на машините за
Коментари Харесай

Изтеглиха номерата на машините за вота

В Министерството на електронното ръководство теглят номерата на машините за гласоподаване, които ще бъдат удостоверявани за сходство за изборите на 9 юни. Публичното изтегляне се прави в наличието на служебния министър председател и министър на външните работи Димитър Главчев.

До края на април ще завърши актуализирането на методиката за засвидетелствуване на сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване.

" Целта на това, което се случва в този момент е да се убедите в честността на всичко това, което ще се случи на изборите. Знаете, че сме поели ангажимент и наша съществена задача е да организираме почтени избори и ние ще създадем всчико допустимо за това. Най-важното е хората да знаят, че гласът им ще бъде регистриран правилно ". Това съобщи служебният министър председател Димитър Главчев при започване на брифинга.

Важно е да върнем доверието на жителите в машинното гласоподаване и да бъдат извършени почтени и демократични избори на 9 юни. Това сподели служебният министър на електронното ръководство Валентин Мундров преди изтеглянето на серийните номера на машините за гласоподаване, които ще бъдат удостоверявани за сходство за идните на 9 юни избори „ две в едно “.

Поемайки поста към този момент заявих, че процесът по засвидетелствуване на машините ще бъдат открит, транспарантен и обществен, сподели Мундров преди началото на процедурата.

След като бъде конфигуриран софтуерът и машините ни бъдат предоставяни, ще стартира инспекцията за сходство. Процесът ще бъде обществен. В процеса ще вземат участие и външни специалисти, уточни служебният министър на електронното ръководство.

По време на процеса за засвидетелствуване бяха изтеглени общо 10 машини за засвидетелствуване. Заради появилите се подозрения за имитация, номерата бяха определени от присъстващите публицисти.

Машините ще бъдат удостоверявани от три обособени екипа. Първият ще дава отговор за хардуерната спецификация на 3 машини. Вторият ще дава отговор за това машините да дават отговор на условията на ЦИК и Изборния кодекс. Третият за условията за мрежова и осведомителна сигурност.

Номерата на машините на първия екип са: 2438, 9024 и 8134. На втория: 1814, 1332 и 9231. А на третия: 8993, 7678, 1588 и 711.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР