За първи път през 2024 г. национална статистика отчита месечна

...
За първи път през 2024 г. национална статистика отчита месечна
Коментари Харесай

НСИ отчита дефлация в България през април

За първи път през 2024 година национална статистика регистрира месечна дефлация в България – за април тя е 0.3%. За последно Национален статистически институт регистрира приблизително намаляване на цените в страната през септември 2023 година, когато то бе едвам 0.1%.

Детайлната статистика демонстрира, че в границите на месец април цените на съществени хранителни артикули, като самун, месо, мляко и млечни артикули, захар и зеленчуци, се намаляват. При хляба те вървят надолу за втори следващ месец, само че все пак предизборно депутатите взеха решение да удължат нулевата Данък добавена стойност ставка върху хляба и брашното, както и да наложат таван на надценката им от питателните магазини.

Поскъпване статистиката регистрира при плодовете, както и при рибата.

Поевтиняване има още при ремонтните материали, твърдите горива, мебелите, домакинските уреди, медикаменти, пакетни услуги за почивки и хотелски услуги.

В рамките на месец април обаче горивата са поскъпнали с 0.8%. Поскъпват и услугите по поддръжка на колите в интервала за промяна на гуми и годишна поддръжка на автомобила. Минимално нарастват и визитите в заведения за хранене, както и развлеченията и спортните услуги. Поскъпване има и при самолетните билети. За сметка на медикаментите, които поевтиняват, лекарските услуги нарастват.



На годишна база инфлацията в България се забавя до 2.4%. За съпоставяне, през март тя бе 3%. Това е най-ниското ѝ равнище от април 2021 година

Двигател за годишната инфлация към момента са главните хранителни артикули. Статистиката демонстрира, че за година месото е поскъпнало с 5%, а плодовете – с над 15%. В рамките на миналата година въпреки всичко цените на олиото и млечните артикули са се намалили, демонстрира статистиката, със надлежно 9.5% и 2.7%.

Забавянето на инфлацията е измежду основните фактори за присъединението на България към еврозоната, наред с политическата воля на българските ръководещи за това. Към април България към момента не изпълняваше инфлационния аршин за участие в еврозоната, а данни от Евростат в петък ще покажат картината за май.

Средногодишният показателят, който се употребява за сметките от Европейската централна банка и Европейската комисия, се забавя до 5.5%. Той към момента е по-висок, защото обгръща и втората половина на предходната година, когато инфлацията в България към момента бе висока.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР