Едно от основните конкурентни предимства на българската икономика спрямо региона

...
Едно от основните конкурентни предимства на българската икономика спрямо региона
Коментари Харесай

Държавният дълг на България ще надхвърли 30% от БВП до 2027 г.

Едно от главните конкурентни преимущества на българската стопанска система по отношение на района е ниското равнище на държавния дълг. Страната има второто най-ниско съответствие дълг/БВП в границите на Европейския съюз, след Естония, само че съгласно новата Конвергентна стратегия, направена от Министерството на финансите, делът ще надвиши 30% от Брутният вътрешен продукт през 2027 година

Основна причина за това са плануваните дефицити от към 3% през идващите няколко години, заложени в тригодишната фискална прогноза на някогашния министър Асен Василев.

Държавният дълг в края на 2023 година доближи 42.4 милиарда лева, което представляваше годишен растеж с към 4.5 милиарда лева Съотношение към този момент остава относително ниско (23.1%), което се дължи на номиналното повишаване на брутния вътрешен артикул.
Прогноза за дълга
Според Конвергентната стратегия за 2024 година се чака държавният дълг да доближи 49.9 милиарда лева Това значи, че съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт ще се повиши до 25% към края на годината. За 2024 година е планувано да бъде стихотворец рекорден нов държавен дълг за 11.7 милиарда лева, като, а. Тази година се възнамерява и изплащането на към 3.4 милиарда лева падежиращ дълг.

За идната 2025 година се възнамерява ново дългово финансиране за 11.6 милиарда лева, като следва да бъде рефинансиран към 3.6 милиарда лева дълг. Догодина задлъжнялостта ще доближи 57.7 милиарда лева, а с това съотношението дълг/БВП следващата година ще доближи 27.3%.

За 2026 година се планува поемането на нови 11.7 милиарда лева до общо 66.8 милиарда лева, в това число 2.8 милиарда лева за рефинансиране. Тогава съотношението сред дълга и Брутният вътрешен продукт ще доближи 30%.

За последната обсъждана година, а точно 2027 година се планува поемането на нов дълг от 9 милиарда лева, в това число 3.6 милиарда лева за рефинансиране. Общо в края на 2027 година се планува държавният дълг да доближи 72 милиарда лева Именно тогава се планува съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт да доближи 30.7%.

 графика съответствие дълг/БВП

Съотношението на дълга към Брутният вътрешен продукт в оповестената от МФ Конвергентна стратегия е по-високо от заложеното в средносрочната бюджетна прогноза от края на предходната година, като съществена разлика е размерът на номиналния Брутният вътрешен продукт на България. При прогнозата от предходната година изчисленията бяха правени при към 191 милиарда лева Брутният вътрешен продукт за 2023 година, до момента в който в програмата в този момент се употребяват предварителните данни на Националния статистически институт (НСИ), които демонстрират, че размерът на българската стопанска система е едвам 184 милиарда лева
Повече разноски за лихви
Според Програмата лихвените заплащания по държавния дълг на България ще набъбнат от към 0.4% от Брутният вътрешен продукт през 2023 година до 0.7% през 2024 година и 1.2% до 2027 година в следствие както на повишаването на дълга, по този начин и на по-високите лихвени проценти.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР