Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган продължава да полага усилия

...
Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган продължава да полага усилия
Коментари Харесай

Спирала на бедността: Турците плащат цената за икономическата политика на Ердоган

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган продължава да поставя старания да укроти инфлацията повече от година след началото на огромната икономическа промяна в страната, ръководена от финансовия министър Мехмет Шимшек, написа Financial Times.

Централната банка на Турция усили главния си лихвен % до 50% от 8.5%, а оптималният месечен лихвен % по кредитните карти, които са известен инструмент измежду потребителите, се утрои от предишния юни насам до 4.25 на 100. Правителството също по този начин увеличи налозите и алармира, че тази година няма да вдигне минималната заплата след 49-процентния ѝ растеж през януари. Миналата седмица кабинетът даде обещание да понижи фрапантно обществените разноски. 

Новата икономическа стратегия на Ердоган беше посрещната положително от вложителите, само че тя към момента не носи изгоди за турците, които са изправени пред инфлация от близо 70%, възходящи разноски за заеми и намаляващи тласъци, които през последните години притъпяваха въздействието на растежа на цените.

Това е горчиво лекарство. Пенсионерите и хората с ниски приходи заплащат най-вече в битката против инфлацията ", споделя Селва Демиралп, някогашен икономист на федералния запас на Съединени американски щати, която в този момент работи в университета Коч в Истанбул.

Целта на Шимшек е да потуши дългогодишната инфлационна рецесия, провокирана от предходните политики на Ердоган, които се базираха на неверната прогноза, че ниските лихви ще " излекуват ", а няма да причинят висока инфлация. Ердоган даде обещание по-рано този месец, че няма да има връщане обратно от новия проект, сигнализирайки, че държавното управление няма да обезпечи краткотрайни облекчения, каквито имаше в предишното.

Популярността на заведенията за хранене Kent Lokantası в Истанбул е илюстрация на напъните на Ердоган да укроти инфлацията. Половин час преди обяд десетки хора се редят на опашка пред заведенията, чието лого изобразява сърце в купа. Kent Lokantası са субсидирани от общината, като в обедните часове са цялостни. 53-годишният снабдител Хасан, който яде там всеки ден, разяснява:

Това място не е единствено за безработните или бедните. На друго място ще би трябвало да платя 200 лири (6.25 долара) за храна, която коства 40 лири тук “.

67-годишния пенсионер Хюсеин споделя, че мъчно би покривал разноските си, в случай че не разполага с такава опция.

Не мога да си разреша пресни плодове или месо. Цените се трансформират всякога, когато отида на пазара “, безапелационен е той.

14-те заведения Kent Lokantası в Истанбул сервират към 1000 порции на цена от 40 турски лири (1.24 долара) всеки ден. Общината субсидира две трети от разноските им.

Ресторантите са отворени през 2022 година, когато инфлацията в страната доближи пик от над 85% на годишна база. Но две години по-късно търсенето към момента е толкоз мощно, че Истанбул възнамерява да отвори над 20 нови търговски обекта.
Спирала на бедността
Новата стратегия на Турция постепенно възвръща доверието измежду мениджърите на интернационалните фондове, които са вложили съвсем 10 милиарда $ в турски акции и деноминиран в лири държавен дълг през последната година, демонстрират данните на Централната банка. Глобалните рейтингови организации S&P и Fitch покачиха оценката на Турция тази година, до момента в който високите лихви " охлаждат " растежа на кредитирането.

Ситуацията в магазините за хранителни артикули и комерсиалните центрове обаче към момента не отразява тази подобряваща се картина. Месарниците продават телешката кайма на цена от 640 лири на кг (20 долара), което е двойно нарастване по отношение на предходната година.

Нашите клиенти са намалели фрапантно. Онези, които към момента идват, купуват половин кг или 250 грама, единствено с цел да дадат на децата си малко протеини, до момента в който преди купуваха кг “, разяснява пред изданието един от магазинерите в работническия квартал Фатих.

Хасер Фого - създател на изследователската група Deep Poverty Network - споделя, че Турция рискува да попадне в серпантина на бедността, защото прагът на глада, изчислен от профсъюзите предишния месец на 17 725 турски лири (550 щатски долара) на месец за четиричленно семейство, се повишава над минималната заплата от към 525 $ през април.

Работещите небогати не могат да посрещнат главните си потребности от храна, заслон, опазване на здравето и превоз “, добавя той.
Ерозия на доверието
Много консуматори се съмняват, че новите стопански ограничения ще съумеят, имайки поради обстоятелството, че централната банка на Турция не съумява да реализира задачата си за инфлацията всяка година от 2011 година насам. Избирателите се разпалиха против дългогодишната рецесия на локалните избори този март, които нанесоха първото проваляне на ръководещата партия на Ердоган от основаването ѝ преди две десетилетия.

Инфлационните упования са непрекъснати заради ерозията на доверието през последните години. Изглежда, че финансовите пазари ненапълно имат вяра във опциите за " дезинфлация ", само че семействата и дребните предприятия напълно не са толкоз оптимистично настроени “, споделя Хакан Кара, професор по стопанска система от университета Билкент.

Централната банка на Турция съобщи по-рано този месец, че чака годишната инфлация да падне до 38% до края на годината, откакто доближи към 75% този месец. Проучване на институцията демонстрира, че потребителите чакат растеж на потребителските цени от 80 на 100 за година.

Повече от 90% от интервюираните в настрана изследване на университета в Коч декларират, че в този момент е подобаващ миг за закупуване на дълготрайни артикули, което е знак за техните упования, че цените ще продължат да нарастват. Тези настроения са основно предизвикателство за Централната банка в борбата ѝ за преодоляване на растежа на цените, защото те в допълнение ускоряват търсенето, допринасяйки за ускорение на ценовата серпантина, споделят икономистите.

Селва Демиралп е на мнение, че настоящето равнище на стягане не е задоволително, както във връзка с паричната, по този начин и на фискалната политика. Прогнозите на Централната банка от началото на май допускат, че темпът на стопански напредък в края на годината ще бъде почти 2.1 на 100, което е много над прогнозите, оповестени през февруари.

Растежът би трябвало да се забави доста повече, с цел да докара инфлацията до мечтаната цел. Основният въпрос е дали управляващите ще бъдат задоволително търпеливи, с цел да устоят на политическите последствия от този горчив развой на стабилизиране “, коментира  Хакан Кара.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР