Около 100 предимно малки рибарски лодки, водени от филипински активисти,

...
Около 100 предимно малки рибарски лодки, водени от филипински активисти,
Коментари Харесай

Филипински активисти отплаваха на протест за оспорвани от Китай води

Около 100 най-вече дребни риболовен лодки, водени от филипински деятели, отплаваха към противоречива плитчина Скарбъроу в Южнокитайско море, за отстояване на суверенитета на Манила над територията. Това предават от The Guardian.

Бреговата защита и флотът на Филипините са разположили патрулни кораби, с цел да следят от разстояние деятелите.

Активисти и доброволци, в това число римокатолически духовник, са се включили към пътуването като част от неправителствена коалиция, наречена " Atin Ito " - " Това е наше " на локалния език тагалог. Те възнамеряват да пуснат дребни териториални шамандури, до момента в който раздават пакети с храна и гориво на филипинските риболовци покрай плитчината, по информация на уредниците.

" Нашата задача е мирна и се основава на интернационалното право и е ориентирана към одобряване на нашите суверенни права. Ще плаваме с решителност, а не с провокации, с цел да цивилизираме района и да защитим нашата териториална целокупност ", уточни Рафаела Дейвид, като водещ уредник.

Протестът е вследствие на зачестилите случаи през последните седмици, в които бреговата защита на Пекин употребява мощни  в плитчината.

Припомняме още,  в Скарбъроу, която се намира в интернационално приетата изключителна икономическа зона на страната. Китайската брегова защита съобщи, че е подхванала " нужна мярка ", откакто филипинските кораби " нарушили суверенитета на Китай ".

Китайската брегова защита е конфигурирала още веднъж плаваща преграда на входа на риболовната лагуна , по информация на бреговата защита на Филипините. Те са премахвали, с цел да създадат риболова вероятен.
 Филипините стягат защитата в Южнокитайско море поради Китай
Филипините стягат защитата в Южнокитайско море поради Китай

И упрекват Пекин в построяването на неестествен остров в противоречиви води

Допълнително, през 2012 година Китай дейно е превзела плитчината Скарбъроу след с напрежение опълчване. Година по-късно държавното управление на Филипините е отнесла въпроса пред Международен трибунал, като през 2016 година, според Конвенцията на Организация на обединените нации от 1982 година по Морско право.

Решението разгласи плитчината Скарбъроу за обичайната риболовна зона за китайски, филипински и виетнамски риболовци., като продължава да се опълчва на решението.

Освен Филипините и Китай, Виетнам, Малайзия, Бруней и Тайван също са въвлечени в териториалните разногласия в Южнокитайско море.

Нарастващата периодичност на конфликтите сред Филипините и Китай провокира опасения, че териториалните разногласия могат да прераснат във въоръжен спор сред Китай и Съединени американски щати, като
 Филипините наблюдават 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море
Филипините наблюдават 55 китайски кораба във водите си в Южнокитайско море

Манила регистрира, че Пекин идва постоянно когато има вакуум
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР