Искаме Българската банка за развитие (ББР) да ускори работата си

...
Искаме Българската банка за развитие (ББР) да ускори работата си
Коментари Харесай

Валентин Михов: Искаме ББР да дава по 50 кредита на месец

" Искаме Българската банка за развиване (ББР) да форсира работата си и да дава по 50 заема на месец ", сподели ръководителят на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов пред членовете на комисията по бюджет и финанси в Народното събрание.

" Сега ББР отпуска единствено по няколко заема месечно на дребни и междинни компании, което е извънредно незадоволително ", показаха депутати от комисията. Според народни представители в този момент има заложни къщи, които отпускат повече средства, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Миналата година беше въведен предел от 5 милиона лв. за заемите на ББР ", уточни Михов. " Много по-лесно е да дадеш един заем от 150 милиона лв. в сравнение с 150 заема по един милион лв.. За страдание лимитът е от 5 милиона лв. ", сподели той. По думите му няма да има смяна в този предел, само че ББР ще изиска позволение от Българска народна банка банката да взе участие в синдикирани заеми с по-голям размер, изясни Валентин Михов.

" Необслужваните заеми, дружно с тези под наблюдаване, са почти една трета от дадените ", сподели още ръководителят на Надзорния съвет на ББР. " Предишното управление на ББР е отпуснало 10 огромни заема на компании. Една от тези 10 компании е в неприятно положение. Предприемат се ограничения, известени са прокуратурата, ДАНС и Министерство на вътрешните работи, че има не до такава степен " чиста игра ". Другите огромни кредитополучатели са във фаза " под наблюдаване ", само че към този момент няма проблеми ", уточни Михов. " Начислихме още 100 млн. лв. запаси, тъй като не сметнахме обезпеченията на тези огромни компании за допустими. Част от компаниите също усилиха обезпеченията ", добави той. " При огромния заем, който е провизиран на 70-80 %, писмено нещата наподобяват красиво, само че е допустима документна машинация ", сподели Михов. " Ситуацията е доста сложна, желаеме самодейно да се занимаем с огромните заеми и се опитваме да лимитираме загубите ", добави той.

" 90 % от дадени заеми са ориентирани към дребни и микро предприятия и единствено под 10 % са за започващи компании. Виждаме като прозорец точно стартъпите, тъй като комерсиалните банки желаят история от най-малко три години на компаниите, с цел да им отпускат заеми ", уточни заместник-министърът на нововъведенията и растежа Десислава Бонева. " Над 50 000 физически лица и 5000 компании получиха заеми по време на коронавирус рецесията. Ние не би трябвало да се фокусираме секторно. Искаме обаче да сме с водещо място в зеления преход ", добави тя.

" От страна на бизнеса няма огромен интерес към активността на ББР. През първото тримесечие са направени 15 срещи с 450-500 участника по места, тъй като рекламата и пиарът не са задоволителни ", сподели Валентин Михов. " Следващия месец ще има още четири визити. Проблемът пред ББР е, че не би трябвало да се конкурира с комерсиалните банки, само че компаниите, на които дава заеми, би трябвало да са жизненоспособни ", съобщи той. " Целта на банката е не да се конкурира по облаги с комерсиалните банки, а да оказва помощ на дребните и междинни компании ", сподели Михов. " Много от фирмите не знаят какво им би трябвало и не знаят по какъв начин да се приготвят. Подозирам, че търсенето на заеми няма да се възвърне бързо ", сподели още Валентин Михов.

" Има напълно предварителни диалози с комерсиалните банки за кредитиране на украински жители. Условията като кредитополучатели ще са като към българи - става въпрос за жилищни и за потребителски заеми ", сподели още Михов пред депутатите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР