Ирландската компания в областта на производството на хартия и опаковки

...
Ирландската компания в областта на производството на хартия и опаковки
Коментари Харесай

Ирландски гигант в опаковките разбърква картите в бранша

Ирландската компания в региона на производството на хартия и опаковки "Смърфит Капа Юръп " Б.В (Smurfit Kappa) - Холандия към този момент е притежател на 100% от капитала на "Витавел " АД и по този метод към този момент има независим надзор върху фабриката в Луковит. От антимонополния орган обаче не дават елементи по финансовите параметри по договорката.

Търговските действия на тези компании в България са свързани с: произвеждане на вълнообразен картон (велпапе), опаковки от велпапе, високопроизводителни кутии от велпапе (heavy duty), екрани, Bag in Box опаковки (за групата на "Смърфит Капа ") и произвеждане и продажба на велпапе и произвеждане и продажба на опаковки от велпапе (за "Витавел "). А Комисия за защита на конкуренцията се захваща с оценката на тази договорка, защото сумата на общите обороти от нормалната активност на компаниите в тази договорка през последната завършила финансова година за тях (2017 г.) в България е в размер на над 36 млн. лв..

Сделката ще окаже влияние върху съответните продуктови пазари в страната: за велпапе, опаковки от велпапе (хоризонтално припокриване) и за хартии за велпапе (ХВ) (предхождащ пазар), само че тя ще има отражение единствено на вътрешния географски пазар. У нас има два съществени производителя на хартия за велпапе, а също така се вършат доставки към страната главно от Централна и Източна Европа. По последни обществени данни от Института по целулоза и хартия за 2017 година производството и вноса на хартия за велпапе в страната са със сходни стойности като размер.

От Браншовата камара на целулозно-хартиената индустрия считат, че пазарът на хартия за велпапе обгръща по-широки географски граници, защото тези първични материали могат да се доставят на огромни дистанции. И по тази причина няма заплаха за нарушение на конкуренцията у нас. От браншовата камара пък означават, че пазарите на велпапе са по-скоро местни заради високите транспортни разноски за единица продукция. Счита се, че доставката на велпапе на повече от 200 км е неоправдана. Поради тази причина предприятията за произвеждане на велпапе са построени в разнообразни региони на страната, покриват цялата територия, респективно клиентите, на които компаниите доставят продуктите си. А това също е добър знак, че няма по какъв начин да се наруши конкуренцията на пазара. Трябва да се регистрира и обстоятелството, че никой от интервюираните клиенти и/или съперници в бранша не е изразил опасения по отношение на договорката. Клиентите им са огромни купувачи от разнообразни браншове, които всекидневно са в добра позиция при договаряне. Проучването на Комисия за защита на конкуренцията демонстрира, че няма наложена процедура на подписване на дълготрайни контракти за доставка на продуктите към клиентите, заради което може да се одобри, че клиентите са в положение елементарно да сменят доставчика си.

"Витавел " се управлява от "Витавел Инвест " АД, което има 84.73% от капитала. Останалите 15.27% са разпределени сред самостоятелни вложители. "Витавел " има цех в Луковит. Тя управлява и две дъщерни компании в Казанлък - "Балканпак " ЕООД, което създава велпапе, и "Елзем България " ЕООД, което единствено търгува с хартия за велпапе.

С тази договорка "Смърфит Капа Юръп " Б.В. уголемява географското си наличие и навлиза и на българския пазар. От друга срана, "Витавел " има развита активност в България и материални активи, заради което е уместно средство за реализиране проектите на купувача.

От Браншовата камара на целулозно-хартиената индустрия означават, че новата група няма да има значително преимущество при производството на велпапе и опаковки от велпапе пред останалите участници на пазара или във връзка с съответен артикул в България. От браншовата камара означават даже, че на пазар има задоволително мощни участници. Очакванията са тази договорка да повлияе позитивно върху тези пазари у нас заради престижа на "Смърфит Капа груп " в сектора. Нещо повече, прекосяването към една интернационална група би осигурило на българската компания достъп до интернационалните стандарти и практики в тази област.

А конкуренцията в резултат на тази договорка се чака да докара до по-голямо многообразие и по-високо качество на предлаганите артикули. Предвид ограничавания все още индустриален потенциал и подбор на изделията на "Витавел " АД и "Балканпак " ЕООД се допуска, че евентуални вложения биха довели до по-голямо многообразие на предлаганите артикули и предложения. По отношение на изискванията за доставка, прогнозите са да се основат удобни условия за по-добра конкуренция на пазара, а в следствие и за по-изгодни цени на продуктите от велпапе.

Smurfit Kappa Group е снабдител в международен мащаб на хартиени опаковъчни решения за разнообразни бизнеси. Групата, посредством своите дъщерни сдружения, учредени отвън България, реализира у нас продажби на опаковки от велпапе, подсилени опаковки от велпапе (heavy duty), екрани, Bag in Box опаковки и други. А "Смърфит Капа Юръп " посредством своите дъщерни компании, регистрирани у нас, както и посредством своето сръбско сдружение, прави продажби в страната на хартия за велпапе, на велпапе и на опаковки от велпапе.

Опаковките от велпапе се създават посредством отпечатване, разсичане и/или щанщоване, прегъване и лепене и/или зашиване на мелпапето. Тези артикули са в разнообразни размери и с друга резистентност според от условията на клиентите. Използват се съществена за транспортно пакетиране. Различията сред другите видове опаковки обуславя тяхната лимитирана взаимозаменяемост, което дава късмет на всички производители в сектора.

Анализът на Комисия за защита на конкуренцията демонстрира, че няма съществени правни и стратегически бариери за нахлуване на нови участници на тези пазари. Единствена такава, от стопански темперамент, се показва нуждата от налични финансови средства (първоначален капитал и др.), с които едно дружество следва да разполага, с цел да стане конкурентоспособен състезател на пазара. Иначе няма спънки като концесия, утвърждения, лицензи и други. Дейностите по произвеждане на хартия за велпапе, на велпапе и на опаковки от велпапе не предстои и на патентоване.

Въпреки неналичието на спънки за нахлуване, съответните пазари в страната се характеризират с непрекъснати участници, част от които принадлежат към огромни интернационалните групи, осъществяващи активност в България, както и с по-малки локални компании. Сделката няма да промени пазарните дялове у нас, което се дължи на ниските размери на импорт и изключително на експорт на велпапе в България, демонстрира статистиката. Няма заплаха и за конкуренцията, защото обединената група ще управлява сред 0 и 5% от продажбите.

По отношение на хартиите за велпапе, главните клиенти са производители на велпапе, от което след това се създават опаковки. Те пък са краен артикул, който се продава на крайни клиенти, извършващи активност в разнообразни сфери, като бързооборотни артикули, коли, спиртни питиета и други.

Пазарът на хартиени артикули, без значение от материала, от който са са направени, се развива динамично през последните години, като главен мотор са онлайн продажбите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР