Върховният административен съд отмени решението на Общинската избирателна комисия-Монтана, с

...
Върховният административен съд отмени решението на Общинската избирателна комисия-Монтана, с
Коментари Харесай

Окончателно: Нови избори в Габровница

Върховният административен съд анулира решението на Общинската изборна комисия-Монтана, с което бе доказан изборът на кмет на селото Рангел Иванов. Иванов бе определен на извършените постоянни локални избори през октомври 2023 година, само че поради купища нарушавания по време на изборния ден и по-късно при броенето на бюлетините, един от съперниците му- Ваня Методиева, заведе дело за анулиране на вота. Екипът на Българска национална телевизия още веднъж направи опит да потърси страните в разногласието.



След като на два пъти Върховният административен съд анулира решенията на Административния съд в Монтана, с които се признаваше решението на ОИК Монтана за избор на Рангел Иванов за кмет на село Габровница, през вчерашния ден висшата инстанция разгласява своето решение, с което касира изборите.

" С решение от през вчерашния ден Върховен административен съд анулира решението на ОИК Монтана за избор на кмет на кметство, от тук натам предстой следното - ОИК неотложно би трябвало да уведоми ЦИК, която има 14-дневен период да уведоми президента на Републиката, при него също срокът е 14-дневен за назначение надлежно на декрет за нов избор на кмет на кметство ", сподели инж. Мариус Конов, секретар Община Монтана.

В своите претекстове Върховният административен съд касира изборите в село Габровница, поради основни нарушавания в изборния развой, които водят до неспособност да се откри действителната воля на гласоподавателите.



" Няма кво да разясня, не, без изказване и коментар, няма какво да разясня.
Аз кмет ще станем, снема да не станем, но вие единствено давате публичност на негативизъм. Не обичам такива работи ", съобщи Рангел Петров, някогашен кмет на село Габровница.

" Много мъчно беше да се преборим, само че сме удовлетворени от решението на Върховен административен съд. Вас за следващ път сподели на Апелативен съд Монтана, че е имало нарушавания, които не бяха открити при три каузи в Монтана ", съобщи Ваня Методиева, претендент за кмет на с. Габровница.



Решението на Върховен административен съд идва в доста сложен миг. И двете лица, които са наети на работа в кметство Габровница и могат краткотрайно да извършват длъжността " кмет " са в болничен със съществено влошено здравословно положение, което слага община Монтана в доста сложна обстановка - кой да поеме краткотрайно поста кмет на селото, до момента в който се проведат новите предварителни избори, които занапред стартират да се провеждат. Решението на съда е дефинитивно.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР