Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха

...
Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей бе посрещнат с почести

Вселенският патриарх Вартоломей и представители на поместните православни църкви бяха посрещнати в митрополитския катедрален храм " Св. великомъченица Неделя ", предава Българска телеграфна агенция.

Предстои да бъде отслужен къс трисагий - заупокойна молитва, на гроба на Софийския митрополит и български патриарх Неофит, който е под южната колонада на митрополитската катедрала. Службата стартира с освещаване на храма и прочит на фрагмент от Светото Евангелие с апел за молитва към Бога на всички присъстващи. За службата дойде и Симеон Сакскобургготски.

Вартоломей Първи е 270-ият космополитен патриарх и архиепископ на Константинопол, пръв измежду равни сред предстоятелите на православните църкви по света от 2 ноември 1991 година. Неговото седалище е в Истанбул.

Утреня и Божествена света литургия с особените прошения, планувани при откриването на църковен събор, бяха отслужени рано сутринта от архимандрит Евтимий - нравствен надзирател на Софийската епархия, в Синодалния параклис " Св. правоверен и равноапостолен цар Борис-Михаил Покръстител ".

След това Комисията по пълномощията, според член 46, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП направи поименна инспекция на гласоподавателите и редовността на техните компетенции.

Под звъна на камбани и след поименната проверка наместник-председателят на Светия синод и всички епархийски митрополити, последвани от епископите, поведоха делегатите на изборния събор от приемния салон на Синодалната палата към академичната зала на Българската академия на науките (БАН). Там с кратък молебен, отслужен от наместник-председателя на Светия синод, беше открит Съборът и беше несъмнено изборното бюро. След това делегатите на събора потеглиха от Българска академия на науките към Синодалната палата, където публично беше запечатана изборната урна.

Гласуването за избор на новия Български патриарх стартира, като се чака следобяд да бъде оповестено неговото име.

След избора на нов патриарх, митрополитите и епископите на БПЦ-БП ще се насочат към патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", където ще ги чакат предстоятелите и представителите на поместните православни църкви, пристигнали у нас за събора. Ще стартира интронизацията на новоизбрания български патриарх и ще бъде отслужен молебен.

Церемонията ще приключи с обща фотография пред патриаршеската катедрала.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР