Имали сме жертви, които изпращат и над 100, 200 000

...
Имали сме жертви, които изпращат и над 100, 200 000
Коментари Харесай

От ГДБОП с подробности за Емил Кюлев и нова схема в нета - 200 000 лв. за вечеря с известни личности

" Имали сме жертви, които изпращат и над 100, 200 000 лв.. за сходни измами ", сподели в " Денят стартира " ст.комисар Владимир Димитров - шеф на дирекция " Киберпрестъпност ", ГДБОП-МВР.

Така той разяснява нашумелите в последно време измами в мрежата, при които хората се подмамени от концепцията за това, че могат да вечерят или да си създадат селфи с известна персона, която харесват. Комисар Димитров сподели, че следенето на тези схеми е извънредно комплицирано.

Каза, че сега различен " шлагер " са и капиталовите измами.

" В момента има взрив на капиталовите измами. Почти всеки ден имаме по една, две жертви, които страдат от капиталова машинация, която се прави вследствие на така наречен прът центрове - сътрудници, които се обаждат на жертвата, приканват я да влага в избрана платформа, техните 1000 лв. ще се удвоят, утроят в границите на няколко седмици, и вследствие на това, че жертвата е пращала няколко седмици парични средства на разнообразни банкови сметки из целия свят, най-после остава без сериозна сума ", сподели в " Денят стартира " ст.комисар Владимир Димитров - шеф на дирекция " Киберпрестъпност ", ГДБОП-МВР.

Допълни, че през миналата година има към 65 компании, които общо са изгубили над 12 милиона евро.

Ст.комисар Владимир Димитров - шеф на дирекция " Киберпрестъпност ", ГДБОП-МВР разяснява и последния нашумял случай с " Емил Кюлев ". Теодор Илиев с псевдоним " Емил Кюлев " е почнал да компрометира интернет уеб сайтове на държавни институции или уеб сайтове на четири компании преди към 4 години. Най-голяма му скица е да пробие уебсайт на огромна компания, която се занимава със застрахователна активност.

" От там е източил база данни с имена за български жители, които са застраховани и по-късно се е опитвал посредством тази информация да изнудва компанията ", това съобщи в " Денят стартира " ст.комисар Владимир Димитров - шеф на дирекция " Киберпрестъпност ", ГДБОП-МВР.

" Инцидентите започнаха преди четири години с компрометиране на няколко държавни интернет уеб сайтове или уеб сайтове на частни компании, от които бяха източени база данни, в които в следствие са изнудвани жертвите да платят още веднъж в криптовалута ", сподели Владимир Димитров.

Директорът на дирекция " Киберпрестъпност " към ГДБОП-МВР сподели, че има данни, че Кюлев е бил напуснал рамките на България и е обитавал в Сърбия в следствие се е завърнал преди няколко месеца.

" Не е наложително да имаш някакво профилирано обучение или висше обучение, с цел да вършиш такива неща. Младежът просто се е специализирал в два, три хакерски инструмента, които са му разрешавали да компрометира няколко уеб страницата ".

Димитров сподели, че в цялата си активност е работил в множеството случаи самичък, само че е бил подпомаган и от други лица, като даже някои от тях е принуждавал да му спомагат.

" Законът споделя, че за сходни действия го грози от 1 до 6 години, само че това към този момент е преценка на съда ", съобщи в " Денят стартира " ст.комисар Владимир Димитров - шеф на дирекция " Киберпрестъпност ", ГДБОП-МВР.

Димитров разяснява и друга огромна акция, в която е блокиран сайт-канал за осъществяване на разнообразни закононарушения - детска порнография, сводничество, проституция, опиати.

" Това е интернационално следствие, което се води от френските ни сътрудници. Те проверяват от няколко месеца. В резултат на това са достигнали до самоличността на френски жител, който живее в България ".

Неговото местоположение е открито и информацията е подадена към френските служби. Лицето към този момент е арестувано и се чака френските управляващи да преценяват какви ограничения да подхващат към него.

" Основна част от жертвите на закононарушенията, осъществявани в следствие от дейностите на този уебсайт, са на територията на Франция ".

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР