Високата инфлация е основният препъникамък на България за влизане в

...
Високата инфлация е основният препъникамък на България за влизане в
Коментари Харесай

Икономист каза кой е основният препъникамък на България за влизане в еврозоната

Високата инфлация е главният препъникамък на България за влизане в еврозоната. В отчета на Европейката централна банка (ЕЦБ) има и други елементи като бизнес средата във връзка с върховенството на закона, използването на разнообразни законодателни правила и така нататък добре познатите аргументи, заради които България остава към момента отвън зоната за сигурност и свободно пътешестване, ивестна като Шенген. Това сподели за предаването “България, Европа и светът на фокус " по Радио “Фокус " Руслан Стефанов, икономист.

 

“Реалистично е до края на тази година страната ни да преодолее инфлацията и да влезе в границите на референтната стойност от 3,3%. Въпросът е дали ще има задоволителна политическа зрялост и непоклатимост в българския парламент по този начин, че българското държавно управление да вземе съответните решения, да следи и да се грижи за това цените да бъдат под надзор. Има терзания и към технологията за въвеждане на еврото, би трябвало да има изясненост и сигурност. България не е предоставила безапелационни доказателства, че е един от сътрудниците, които ползва и съблюдава ясно нормите и фундаменталните правила на общността. Става въпрос за възстановяване действието на институциите и то във връзка с противодействието на корупцията по високите етажи на властта. В отчета се регистрират и доста положителни страни - България има доста ясна фискална дисциплинираност, добре работеща фискална система, добре работещи закони за бюджета по какъв начин се образува и разходва ", акцентира икономистът.

 

По думите му растежът на възнагражденията не е привързан с влизането в еврозоната.

Влизането в еврозоната значи по-голям приток на капитали и възможност нарастването на продуктивността да нарасне. Важен детайл е, че действително икономическите механизми за участието в еврозоната работят и сега за България. Централната банка и Министерство на финансите са извънредно пасивни в последните няколко години в това да покажат, че действително България желае да реализира влизане в еврозоната.

“България макроикономически и стопански е подготвена и при всички случаи има полза да одобри еврото. Това е и политически преференциално, защото ще се освободи сериозен публичен запас за вложения. Ще има стрес в хората с влизането на еврото, ще има и психически резултат, защото действително за българите това ще се усеща като обедняване. За да протекат добре тези неща е нужна  добра техническа подготовка ", добави Руслан Стефанов.

 

“Влизането в еврозоната може да се случи във всеки един миг, в който инфлацията падне до равнището, което разрешава България механически да изиска отчет. В идващите 6 или 12 месеца българското държавно управление виждайки, че инфлацията стига до равнищата, които ни разрешават чисто механически да покрием този фиктивен мотив - може да изиска нова оценка. И въз основата на тази оценка да изиска приемане в еврозоната ", заключи Руслан Стефанов.

Росица АНГЕЛОВА
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР