Ирландската група ще купи производството на гъвкави опаковки за течности

...
Ирландската група ще купи производството на гъвкави опаковки за течности
Коментари Харесай

Гигантът в опаковките Smurfit Kappa купува трети завод в България

Ирландската група ще купи производството на гъвкави опаковки за течности на шуменската " Артемис " Сделката би трябвало да бъде утвърдена от Комисия за защита на конкуренцията, а цената не се оповестява " Смърфит Капа България " има заводи в Казанлък и Луковит и 37.5 млн. лева оборот за 2021 година
Една от най-големите компании за хартиени опаковки в света - ирландската Smurfit Kappa, ще придобие трето дружество в България. След като преди четири години стана притежател на фабрики в Казанлък и Луковит, в този момент групата, която има 12.8 милиарда евро оборот за 2022 година, се е насочила към част от бизнеса на шуменската " Артемис ". По-специално става дума за производството на гъвкави опаковки за течности като вино вид " торба в кутия " (bag-in-box) и обвързваните с него парцели. Сделката чака утвърждение от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), а цената не се оповестява.

За локалната " Смърфит Капа България ", която ще бъде директният покупател, това значи спомагателни артикули в портфейла, който включва главно разнообразни опаковки от велпапе. " Артемис " от своя страна ще се концентрира върху останалата част от бизнеса си - производството на алуминиеви капачки за вино и алкохол. " Торба в кутия " Плановете са " Смърфит Капа България " да придобие директен едноличен надзор върху частта от комерсиалното дружество " Артемис ", която подхожда на бизнеса за произвеждане и продажба на пластмасови фолиа и фолиеви опаковъчни торби вид bag-in-box, излиза наяве от известието до Комисия за защита на конкуренцията. Сделката ще включва и обвързваните с този бизнес парцели, притежавани от " Хел бул истейтс ", която има същите притежатели като " Артемис ".
Фотограф: Артемис
Очаква се придобиването да окаже въздействие върху пазара на потребителски гъвкави опаковки за течности и на съоръжения за затваряне на торби вид bag-in-box , показват фирмите. Няма обществена информация какъв е размерът на този бизнес, като целият оборот на " Артемис " е към 40 млн. лева Подобни са продажбите и на " Смърфит Капа България ". И двете компании отхвърлиха коментар за идната договорка. Кой продава " Артемис " е основана през 2005 година, като притежатели с по 50% са гръцката Pollas Glass и шуменската " Линеа отново " (до 2018 година се назовава " Херти - М " ). И двете компании са фамилни, като Pollas Glass се занимава с произвеждане на стъклен амбалаж и други опаковки за питиета и е основана в Серес. Българската " Линеа отново " пък е благосъстоятелност на Иван Михайлов и фамилията му.
Реклама
Основната активност на " Артемис " е производството на алуминиеви винтови капачки за алкохолни питиета, метализиран полиламинат, екструдиран филм и торби bag-in-box. За 2021 година компанията регистрира 18% растеж на продажбите до 39.6 млн. лева, само че облагата спада до 139 хиляди лева (1.4 млн. лева за 2020 г.).

Предприятието работи чартърен в постройка на " Хел Бул Истейт ", която още веднъж е благосъстоятелност на семействата Полас и Михайлови. Компанията беше един от първите клиенти на Индустриален парк Шумен, където още през 2013 година купи 7.2 дка имот и където през днешния ден се намира фабриката. Купувачът в България " Смърфит Капа България " е правоприемник на казанлъшкото дружество за опаковки от велпапе " Балканпак ", което ирландската компания купи при започване на 2019 година посредством записаното си в Холандия сдружение Smurfit Kappa Europe. В договорката тогава влизаше и още една фабрика за опаковки в Казанлък - " Елзем България ", като притежател и на двете беше " Форм България " на турския жител Мухсин Юзтюрк. Като преимущество от купувача тогава показаха специализацията на " Балканпак " в огромни и индустриални опаковки, като и местоположението й в район с развита промишленост и доста клиенти.

Само няколко месеца по-късно посредством новото си българско сдружение Smurfit Kappa закупи и луковитския цех за велпапе " Витавел " - основан още по соцвреме и приватизиран от мениджърски екип след измененията. Това добави още една локация към индустриалните мощности на ирландската компания в синхрон с проектите й да ускори наличието си на Балканския полуостров, където има заводи също в Сърбия, Гърция и Румъния.

Последният оповестен доклад на " Смърфит Капа България " е за 2021 година и демонстрира 37.5 млн. лева оборот и растеж на загубата до 2.7 млн. лева Влошеният резултат обаче се дължи на по-високите разноски за обезценка, откакто компанията конфигурира нов елемент за произвеждане на вълнообразен картон в завода си в Казанлък и изведе старите два от употреба. За 2021 година от сдружението регистрират също по-високи цени на суровините и материалите, както и растеж на разноските за превоз на продукция. В същото време размерът на продадените артикули е повишен с 18% до 46 млн. кв.м. По данни към юни 2023 година в компанията работят 204 души. Група колос Базираната в Дъблин Smurfit Kappa е измежду най-големите компании за хартиени опаковки в света с 12.8 милиарда евро доходи за 2022 година (27% растеж на годишна база) и 2.4 милиарда евро оперативна облага (EBITDA). Групата работи в 36 страни и има 350 индустриални предприятия, както и 48 хиляди чиновници по целия свят. Годишно създава 12.3 милиарда кв.м опаковки. Smurfit Kappa е включена в показателя FTSE 100, а акциите й се търгуват на Лондонската фондова борса и на Международната фондова борса (ISE) на Nasdaq.
Реклама
През последните години опаковъчната промишленост в България и света беше повлияна от няколко основни фактора. В началото на пандемията редица клиенти като автомобилния бранш и вериги като IKEA замразиха поръчките си, само че пък внезапно се подвигна търсенето от хранителната и фармацевтичната индустрия. Силна поддръжка пристигна и от взрива в електронната търговия. Високата инфлация през 2022 година обаче се отрази на търсенето, което се усети изключително мощно към края на годината - факт, който означават и от Smurfit Kappa. Това е и повода групата да регистрира лек спад (под 2%) като размер продукция. Заради макроикономическите проблеми през 2023 година обаче понижението се задълбочава до 6% през първото полугодие. Въпреки това от компанията показват, че в никакъв случай не са били в по-добра форма от стратегическа, оперативна и финансова позиция. Затова и групата продължава да влага и да уголемява бизнеса си, а България е една от опциите. С многото си интернационалните клиенти тя може да разшири производството тук и износа на локалните заводи да скочи.
Свързани публикации Комисия за защита на конкуренцията утвърди придобиването на " Витавел " от ирландската Smurfit Kappa 2 април 2019, 15:50 Ирландската Smurfit Kappa купува два български завода за хартиени опаковки 4 март 2019, 16:23 Ирландски колос в произвеждане на опаковки купува завода в Луковит 18 февруари 2019, 16:52
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР