Иранските власти съобщиха че са екзекутирали журналист заради работата му

...
Иранските власти съобщиха че са екзекутирали журналист заради работата му
Коментари Харесай

Иран екзекутира журналист, подкрепил протестите през 2017 г.

Иранските управляващи оповестиха че са екзекутирали публицист поради работата му в интернет, която способства за огромните митинги през зимата на 2017 година - 2018 година, съобщи АП.

Иранската държавна телевизия и държавната организация ИРНА оповестиха, че Рухола Зам е бил обесен рано сутринта през днешния ден. Сайтът и каналът "Амаднюз ", основани от Зам в известното приложение за известия Телеграм, разпространяваха информация за графика на митингите и уличаващи сведения за ирански публични представители.

За известно време Рухола Зам беше заточеник и имаше бежански статут във Франция, напомня Франс прес.

Организацията "Амнести интернешънъл " дефинира Зам като публицист и отстъпник и сподели, че изтезанието му бележи шокираща ескалация в потреблението на смъртно наказване в Иран като средство за репресии. Организацията настояваше аятолах Али Хаменей да се намеси, с цел да бъде анулирана жестоката присъда на журналиста.

Организацията "Репортери без граници " пък упрекна Иран, че е отвлякъл Зам, до момента в който той се намирал в Ирак, с цел да бъде съден на иранска територия. Днес "Репортери без граници " споделиха, че са шокирани от осъществяването на присъдата на Зам.

За ареста на Зам бе обявено през октомври 2019 година, само че Иран не посочи нито по кое време е станало това, нито на кое място. По искане на иранските управляващи Телеграм одобри да закрие "Амаднюз ", който наброяваше 1,4 милиона клиенти.

Процесът против Зам стартира през февруари. На Зам бяха повдигнати обвинявания за по този начин наречената в Иран "корупция на Земята, наказваща се със смъртно наказване. Зам бе упрекнат и за закононарушения против сигурността на Иран, за шпионаж в интерес на френското разузнаване, за засегнатост на свещения темперамент на исляма. През юни стана ясно, че виновността му е била приета по всички обвинявания. После бе доказана и смъртната му присъда.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР