Иран, като нов член на БРИКС, призова Шанхайската организация за

...
Иран, като нов член на БРИКС, призова Шанхайската организация за
Коментари Харесай

Иран призовава държавите да зарежат долара

Иран, като нов член на БРИКС, прикани Шанхайската организация за съдействие (ШОС) да се откаже от потреблението на щатския $ за световни транзакции.

Иран се застъпи за увеличение на трансграничните разплащания в локални валути, а не в щатски долари. Те считат, че обективен и уравновесен нов международен ред може да бъде реализиран, в случай че страните понижат зависимостта си от щатския $ в интернационалната търговия.

Този апел идва в миг, когато Съединени американски щати замразиха $6 милиарда в ирански петролни пари след нападението на Хамас против Израел, което провокира стопански компликации за Иран.

Мохамед Мохбер, вицепрезидент на страната, акцентира нуждата от обективен и уравновесен международен финансов пазар, като съобщи, че това може да се реализира единствено посредством понижаване на смисъла на щатския $.

Той съобщи, че преходът към търговия в национални валути, както и засиленото съдействие в региона на енергетиката, индустрията и модерните технологии, играят решаваща роля в това начинание.

Мохбер особено прикани страните членки на ШОС да засилят разплащанията в съответните си национални валути, вместо да употребяват щатския $. Както ШОС, по този начин и БРИКС изследват способи за поощряване на потреблението на локални валути за интернационалните транзакции.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР