Иран е обогатил уран над равнището, предвидено в споразумението с

...
Иран е обогатил уран над равнището, предвидено в споразумението с
Коментари Харесай

Ню Йорк таймс за Иран: Нарастването на напрежението разтърси региона и петролните пазари

Иран е обогатил уран над нивото, планувано в съглашението с огромните сили през 2015 година, само че към този момент не обогатява уран до нивото от 20 на 100. Това дава опция на дипломатическите договаряния с Европа и други страни за да се понижи напрежението, отбелязва английският в. " Телеграф ". Абас Мусави, представител на иранското външно министерство обаче предизвести медиите, че страната му няма да предложи удължение на оповестения 60-дневен краен период, който изтича при започване на септември. Иран към момента е подготвен да договаря с европейските си сътрудници и показва вяра, че те ще подхващат стъпки, с цел да спазят обещанията си, акцентира представителят.

Очаква се европейските дипломати да се срещнат с иранските делегати на 15 юли. Смята се, че до тогава те няма да разискват нарушаването на съглашението, с цел да избегнат излагането му на риск, съобщи Българска телеграфна агенция.

Москва прикани през вчерашния ден за продължение на дипломатическите старания с Иран, обвинявайки Съединени американски щати, че са провокирали настоящето напрежение посредством изтеглянето си от съглашението, написа френският в. " Монд ".

Техеран следи на първо място дейностите на Европа. Вчера Мусави предизвести Париж, Берлин и Лондон, че в случай че тези три столици " се държат по чудноват и непредвиден метод, ще прескочим всички останали стадии (на отричане от плануваното в съглашението ограничения) и ще използван напряко последния " - без да прецизира за какви дейности тъкмо става дума.

Нарастването на напрежението раздруса района и петролните пазари, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Миналия месец Съединени американски щати бяха подготвени да нанесат боен удар по Иран, преди той да бъде анулиран в последната минута от президента Доналд Тръмп.

Иран има разнообразни разновидности. Възможно е Техеран просто да отстъпи - само че историята демонстрира, че единствено стопански наказания може да се окажат незадоволителни, с цел да накарат някоя страна да отстъпи от нуклеарните си упоритости. Иран отхвърля да капитулира пред натиска на Тръмп и декларира, че е избрал различен вид - последователно да надвишава рестриктивните мерки върху нуклеарната си активност, сложени със договорката от 2015 година Иранците настояват, че те съблюдават съглашението, тъй като съгласно тях някои разпореждания им разрешават да се откажат от плануваните в него ограничавания, в случай че Съединени американски щати и другите подписали го страни не обезпечат обещаните ограничавания на глобите. Иранските водачи се надяват посредством последователното рестартиране на нуклеарната си стратегия да окажат напън на европейците да оказват помощ за избягването на американските наказания, или най-малко да нарушат единството сред европейците и Тръмп.

Възможно е Техеран да нанесе ответен удар против Съединени американски щати и с стандартни военни сили. Иран показва качествата си предишния месец, сваляйки американски разследващ дрон, летящ на огромна височина. Съединени американски щати упрекват Иран и за набези против шест петролни танкера във водите към Персийския залив. Но директните набези против Съединени американски щати може да доведат до ответен удар. Анализатори считат, че е по-вероятно Иран да работи непряко, като въоръжава и предизвиква свързани с него паравоенни сили в други страни от района. Те могат да атакуван американски сили, или съдружници на Съединени американски щати.

Саудитска Арабия към този момент се оплака от повишаването на броя на нападенията на нейна територия, осъществявани от Йемен и Ирак. Подобни дейности могат да навредят на Съединени американски щати непряко, водейки до повишение на цените на петрола.

Иран може би се надява, че през 2020 година американците ще изберат нов президент, който може да съживи нуклеарното съглашение. Но то може да не оцелее до тогава - всяка нова стъпка на Техеран усилва риска европейските страни да вкарат повторни своите лични наказания, на процедура анулирайки резултата от съглашението, отбелязва в. " Ню Йорк таймс ". Ускоряването на нуклеарната стратегия или обвързваните с принуждение ответни дейности, директни или не, усилват риска от военни дейности на Съединени американски щати.

През 2015 година администрацията на Барак Обама заложи на това, че съглашението ще разреши построяването на задоволително доверие или на задоволително финансови ползи, с цел да се стигне до разширение на рестриктивните мерки. Администрацията на Тръмп заложи обаче на противоположното - че в случай че не е подложен на наказания, един проспериращ Иран ще става единствено по-войнствено надъхан към Съединени американски щати и рисков за районните си противници. " По-добре е да се надигнем против един отслабен Иран през днешния ден, в сравнение с против един по-силен Иран на следващия ден ", счита Марк Дубовиц, основен изпълнителен шеф на Фондацията за отбрана на демокрациите. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР