Иран е невероятна страна, която очарова туристи с красотата на

...
Иран е невероятна страна, която очарова туристи с красотата на
Коментари Харесай

Ето защо тези жени носят странни маски-мустаци

Иран е невероятна страна, която очарова туристи с хубостта на природата и културните феномени. Етнографи считат, че детайл от националното женско облекло, като да вземем за пример иранската бурка, е доста забавен обект за проучване.

На пръв взор наподобява, че една жена носи мустаци, само че в действителност й се дава такава маска - обичаен детайл от облеклата на иранските дами.



Само забележете, че името " бурка " идва от британски източници. Иранците назовават ​​тази дреха " рубан ", " чешманд " или " некабе ". В южната част на Иран, в провинция Хормоган, можете да видите иранска бурка, където тя е елементарен детайл от дрешника за дами.

Някой може да обърка иранска бурка с хиджаб, само че това ще бъде илюзия. В края на краищата, хиджаб е предопределен да скрие елементи от тялото, това е един тип код за обличане. Но бурката е детайл, който акцентира женската еднаквост.



Целта на иранската бурка е да направи жена по-красива. Представители на долните пластове на популацията, такава дреха разрешава в нужните обстановки да се скрие лицето и да стане тайно.



Културата на другите села и особеностите на климата оказват въздействие върху традицията за носене на бурка. На едно място се носи като отбрана от слънцето, а в друга - от пясъка, който се залепя по лицето. В някои села на Хормоган, бурките се носят като хиджаб.



Много етнографи считат, че сходни маски на иранските дами са почнали да се носят преди няколко века. Формата на бурката беше такава, че от разстояние една жена заблуждава, че е мъж. Такава ловкост разрешава да се плашат вражеските бойци.



А появяването на аксесоара може да опише доста за притежателя си: мястото на престояване, възрастта, фамилно състояние.

В иранската традиция, като се изключи формата, цветът има значение. Момичетата са в черни или тъмно-кафяви бурки, а булките носят оранжево-златно. Червените маски обезкуражават непознатите мъже, омъжени за дами.



За да създадат бурката да акцентира женствеността, се взимат под внимание всички особености на домакинята, както желаят самите иранци, тази дреха се ушива единствено по поръчка. Цената на най-простите бурки е към 6 $. Но богатите дами могат да си поръчат маска, бродирана с камъни.



Сега иранската бурка се счита за респект към традициите, а не към религиозна принадлежност. Но иранските дами не престават да носят сходни маски, като ги считат за удобен признак на дрешника си.

Харесва ли ви дрехата, с която иранските дами акцентират своята хубост?
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР