Ипотечен или жилищен кредит - нерядко тези две понятия се

...
Ипотечен или жилищен кредит - нерядко тези две понятия се
Коментари Харесай

Ипотечен или жилищен кредит - кой е по-изгоден?

Ипотечен или жилищен заем - нерядко тези две понятия се отъждествяват. Малцина схващат, че разликата е в обезпечението, което се дава пред банката и по-точно в парцела, който бива ипотекиран - дали към този момент е разполагаем парцелът, или е този, който се закупува. В избрани случаи е по-добре да финансирате плана си с ипотечен заем, в други - с жилищен, споделят специалистите от финансовата платформа " Моите пари ".

Какви са разликите?

Ипотечен кредит се отпуска при ипотекиране на към този момент съществуващ имот. Ипотекираният парцел, от своя страна, може да е жилищен или нежилищен. Този тип заеми в практиката се среща още и с наименованията  " потребителски заем с ипотека ", " повсеместен ипотечен заем ", " ипотечен заем за настоящи потребности ".

Докато при жилищния кредит за поръчителство служи жилищният парцел, който се закупува.

И двата типа заеми могат да се употребяват за покупка на неподвижен парцел, само че в този случай специалистите от " Моите пари " дават лек превес на жилищния заем. Защото при него може да се контракти по-дълъг интервал на погашение, а някои банки дават и по-ниски лихви за жилищен кредит спрямо класическия ипотечен. Освен това при този тип кредити младите фамилии могат да се възползват от данъчно облекчение - приспадане от приходите на разноските за лихви за първите 100 000 лева от главницата.

Класическият тип ипотечен заем е по-подходящ, в случай че имате потребност от огромна сума за финансиране на значителен ремонт на някакво жилище, довършителни строително-монтажни работи, за преустрояване, обзавеждане или придобиване на различен тип актив и даже за някакво бизнес начинание. Получената от банката сума за ипотекиран действителен неподвижен имот може да се употребява за каквото пожелаете. Докато жилищният заем се отпуска с съответна цел - за закупуване на съответен парцел и банката има уговорката да преведе сумата непосредствено на продавача на парцела. 

Условия

Съществени разлики в условията за приемане на ипотечен или жилищен заем няма. Все отново банките са по-склонни да дават разрешаване на ипотечните заеми за покупка на жилище и са малко по-внимателни при разрешаване на огромни нецелеви ипотечни заеми. От водещо значение са най-много приходите на кредитоискателите, както типа и пазарната стойност на парцела.

Все отново може да се намерят разлики сред двата типа заеми в някои параметри:
• Максимален период – при жилищния заем той може да доближи до 35 година, до момента в който при общоприетия ипотечен заем ограничаването е до 20 - 25 г.;
• Максимална сума – както при оптималния период, по този начин и тук ипотечният кредит нормално е за по-малка сума спрямо жилищния;
• Лихва – при някои банки лихвените равнища по ипотечен и жилищен заем са изравнени, при други - заемът с по-ниска рента е жилищният;
• Процент на финансиране – като цяло, когато кредитоискателят се е насочил към ипотечен заем, по-вероятно е да получи по-малък % финансиране. За ипотечен заем той доближава 70-80%, а при жилищен – 85%.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР